Prognoză extremă pentru iarnă. Valul de frig ar putea începe chiar mai devreme

Anul acesta, zăpada și temperaturile scăzute, nu vor lipsi, spun meteorologii.
  • Publicat:
Prognoză extremă pentru iarnă. Valul de frig ar putea începe chiar mai devreme

Temperaturile ar putea scădea cu aproape 4 grade sub media pe termen lung. Acest fenomen ar fi cauzat de o masă de aer rece care ar putea stagna datorită unei poziții de blocaj a presiunii ridicate din Europa de Est.

Această situație ar putea aduce un flux continuu de aer rece din nord-est și estul Europei, provocând temperaturi de până la -6 sau chiar -8 grade Celsius în a doua jumătate a lunii decembrie.

Temperaturi cu mult sub media obișnuită

Ultima dată când Austria și Germania au experimentat un decembrie atât de rece a fost în anul 2010, când iarna a fost caracterizată nu doar de temperaturi extrem de scăzute, ci și de cantități mari de zăpadă. Totuși, pentru iarna 2024, prognozele indică mai puțină zăpadă în comparație cu acea perioadă, însă frigul va fi unul resimțit puternic,

Potrivit prognozei, valul de frig ar putea începe chiar mai devreme, la finalul lunii noiembrie 2024. Deși prima jumătate a lunii noiembrie se așteaptă să fie mai caldă decât media, după 20 noiembrie, meteorologii prevăd o scădere bruscă a temperaturilor până la 0 grade Celsius. Aceasta ar marca începutul unei ierni friguroase care ar putea persista până în martie 2025.

Iernile din ultimele două decenii au fost mult mai calde comparativ cu anii precedenți

Deși astfel de prognoze apar anual, iernile din ultimii ani au fost, de fapt, mai blânde decât era preconizat, potrivit meteorologului Dominik Jung. De asemenea, primele date pentru octombrie 2024 indică temperaturi moderate, ceea ce ar putea continua și în lunile de iarnă.

De Crăciun va fi frig, de Revelion ninge

Meteorologii Accuwheater au actualizat prognoza pentru România, iar de Crăciun vom avea parte de temperaturi maxime de 5 grade, minima fiind de -2 grade.

Înainte de Crăciun va ninge în București, dar deocamdată, chiar în zilele de sărbătoare nu sunt anunțate precipitații. În schimb, în zilele de Anul Nou vom avea parte de ninsori și temperaturi de până la -5 grade, cu maxime de 5 grade pe timpul zilei.

Sursă foto: Shutterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”