Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: un început de toamnă cu temperaturi peste medie și precipitații deficitare în multe regiuni

Toamna aceasta aduce temperaturi mai ridicate decât media obișnuită, conform prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie.
  • Publicat:
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni: un început de toamnă cu temperaturi peste medie și precipitații deficitare în multe regiuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni, bazate pe datele furnizate de ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Aceste estimări oferă o viziune generală asupra tendințelor climatice, comparând temperatura aerului și regimul pluviometric cu mediile perioadei 2004-2023. Deși nu includ fenomene extreme pe termen scurt, prognoza indică un început de toamnă cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite și o distribuție neuniformă a precipitațiilor.

Săptămâna 23-30 septembrie: temperaturi mai ridicate decât media

Pentru ultima săptămână din septembrie, meteorologii anunță temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă în întreaga țară. De asemenea, regimul pluviometric va varia: în extremitatea de nord-vest, cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare, în timp ce în vest se vor menține la valori apropiate de normal. Restul teritoriului va înregistra un deficit de ploi.

Săptămâna 30 septembrie – 7 octombrie: vreme ușor mai caldă în sud

Intervalul 30 septembrie – 7 octombrie va aduce temperaturi ușor mai ridicate decât cele obișnuite, în special în regiunile sudice. În restul țării, valorile termice vor fi în general apropiate de media sezonului. În ceea ce privește ploile, acestea se vor încadra în limitele normale pentru această perioadă, fără variații majore.

Săptămâna 7-14 octombrie: un octombrie mai cald în toată țara

În a doua săptămână a lunii octombrie, temperaturile medii vor fi din nou mai mari decât cele normale, cu un accent mai puternic asupra regiunilor sudice. Totodată, se așteaptă un regim pluviometric ușor excedentar în jumătatea nord-vestică a țării, în timp ce restul regiunilor va beneficia de cantități de precipitații apropiate de normal.

Săptămâna 14-21 octombrie: valori normale pentru mijlocul lunii

Pentru perioada 14-21 octombrie, prognoza indică o stabilizare a valorilor termice, acestea fiind în general apropiate de cele obișnuite pentru mijlocul toamnei. Regimul pluviometric va rămâne normal în cea mai mare parte a țării, fără variații semnificative.

Sursă foto – freedomnaruk / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”