După cei 10 ani lucraţi la corespondenţa britanică în Anglia, Liviu s-a decis să se întoarcă în satul natal şi să devină fermier. Astfel, Liviu a găsit o modalitate din care poate face profit, fiind aproape de familie: vinde lapte de măgăriţă, care ajunge şi la peste 100 de lei per litru.
În comparaţie cu alte tipuri de lapte, se pare laptele de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, pe baza nivelului pH-ului şi a profilului nutriţional.
Laptele de măgăriţă este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Substanţele naturale din laptele de măgăriţă poate creşte imunitatea şi pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecţiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu protejează copii de infecţiile gastrointestinale.
Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru calităţile sale terapeutice, se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile. Iată câteva lucruri interesante despre această nouă delicatesă.
În ultimii ani, numărul fermelor de măgărițe, o afacere de nișă, a tot crescut. Acum sunt în toate zonele țării, în Prahova, Bihor, Argeș, Brașov sau Cluj. Tinerii sunt de regulă cei care se înhamă la un astfel de business.
Laptele de măgăriță se bea cu moderație. 50 ml pe zi ar fi suficient, spun specialiștii, care recomandă cure de cel puțin o lună pe an pentru întărirea imunității.
FOTO: Shutterstock.