Sute de mii de români vor primi aceeași pensie și după indexarea de la 1 ianuarie 2025

Sute de mii de români vor primi aceeași pensie și după indexarea de la 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
  • Publicat:
Sute de mii de români vor primi aceeași pensie și după indexarea de la 1 ianuarie 2025

După ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora „un milion de pensii vor fi înghețate” la indexarea de la 1 ianuarie 2025, ministrul Muncii a explicat că „este o minciună gravă” și a dezvăluit și numărul exact de pensii care vor avea aceeași valoare și după indexare.

Astfel, Simona Bucura Oprescu a dezvăluit că 4,4% dintre pensii, adică aproximativ 200.000, vor avea aceeași valoare și a prezentat și motivul pentru care se va întâmpla acest lucru.

„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă de celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a declarat Simona Bucura Oprescu, potrivit Digi24.

Ministrul Muncii a mai precizat că și cele 17,5% dintre pensiile care nu au fost majorate la recalculare vor crește prin indexare la 1 ianuarie 2025.

„Este nedrept că toată dezbaterea din media şi mai ales din mediul politic despre această reformă a pensiilor s-a concentrat pe pensiile care au rămas cu aceeași valoare în urma recalculării. S-au concentrat pe cele aproximativ 17,5% dintre pensii care rămân la aceeași valoare, dar în proporție de peste trei sferturi vor crește și ele de la 1 ianuarie 2025. Cum vor crește aceste pensii? Prin aplicarea mecanismului de indexare prevăzut în lege”, a mai susținut ministrul Muncii.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”