Românii care rămân cu pensiile îngheţate timp de 2 ani. După recalculare, iau mai puțini bani

În timp ce aproape 4 milioane de români vor avea pensii mai mari din septembrie, alţii se vor trezi cu venituri mai mici după recalculare.
  • Publicat:
Românii care rămân cu pensiile îngheţate timp de 2 ani. După recalculare, iau mai puțini bani
Românii care rămân cu pensiile îngheţate timp de 2 ani. După recalculare, iau mai puțini bani

Recalcularea pensiilor după noua lege vine și cu vești proaste pentru unii pensionari! Pentru sute de mii de români, pensiile ar putea rămâne înghețate cel puțin 2 ani. Ce se întâmplă după recalculare în cazul lor? În total, peste 700.000 de pensii intră în această categorie.

Data de 1 septembrie 2024 aduce venituri mărite pentru aproape 4 milioane de români, însă alte câteva sute de seniori s-ar putea trezi că au pensiile înghețate pentru următorii 2 ani.

Românii care ar putea rămâne cu pensiile înghețate preț de 2 ani

Pensii recalculate mai mici au cei care au contribuit mai puţin de 25 de ani la sistemul public de pensii, așadar nu beneficiază de puncte de stabilitate. Mai exact, nu iau bonusuri la pensie pentru fiecare an lucrat în plus.

După cum a precizat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, venitul va rămâne cel actual. Spre exemplu, dacă un pensionar are acum un venit 6.000 de lei, iar în urma recalculării, pensia sa scade la suma de 500 de lei, pensionarul va rămâne cu venitul actual, nu va lua mai puțin.

Pe de altă parte, din 2024 pensia indexată cu rata inflaţiei va fi cea recalculată, cea mai mică de 5.000 de lei. Asta înseamnă că acest pensionar ar putea avea venitul îngheţat timp de doi ani.

Totodată, peste 84.000 de pensii rămân la aceeaşi valoare, în urma recalculării, iar 3,8 milioane de pensionari vor avea parte de creşteri începând din cu data de 1 septembrie. Dintre aceştia, aproape 2 milioane de pensionari au parte de majorări între 1 leu şi 500 de lei.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a explicat că cele mai mari majorări de pensii se vor înregistra în cazul românilor care au muncit şi au cotizat o lungă perioadă de timp şi care s-au pensionat înainte de anul 2019.

Decizia de recalculare poate fi contestată de pensionarii români

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, afirmă că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. El le recomandă celor care se află în această situaţie să se adreseze iniţial caselor teritoriale, pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestaţie în instanţă.

„Noi nu plecăm de la premisa că pensiile au fost recalculate greşit. Eu am încredere în colegii mei că aceste decizii de recalculare sunt corect recalculate, dar dacă avem această eventuală posibilitate, sunt pârghii stabilite foarte clar de lege.

Pe decizia de recalculare, acolo, jos, în subsol, există un termen în care această decizie poate fi contestată, dar eu consider că acest pas de contestare ar trebui să fie ultima soluţie”, a afirmat, zilele trecute, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”