România, lovită de ciclonul islandez. Temperaturile au scăzut brusc cu 15 grade și s-au semnalat furtuni în mai multe zone

Vremea rece și mohorâtă s-a instalat în întreaga ţară, iar pe alocuri temperaturile au scăzut brusc: de la 30 de grade Celsius la 15.
  • Publicat:
România, lovită de ciclonul islandez. Temperaturile au scăzut brusc cu 15 grade și s-au semnalat furtuni în mai multe zone
Vremea s-a răcit în toată țara. Foto: Freepik

Ciclonul islandez care a traversat toată Europa a ajuns și la noi în țară. Meteorologii au emis un cod galben pentru Dobrogea, Muntenia și jumătatea de sud a Moldovei. Temperaturile au scăzut brusc cu 15 grade Celsius. 

Ciclonul islandez a lovit România

În aceste zile, România este traversată de un ciclon islandez. Meteorologii au anunțat că temperaturile vor scădea brusc cu până la 15 grade, iar frigul se va instala în în cea mai mare parte a ţării. În plus, vor fi furtuni și vijelii în multe zone. 26 de localități sunt afectate de ciclonul islandez.

Pe litoralul românesc, în Constanța, Agigea și Vama Veche, autoritățile au lansat și mesaje RO-ALERT. Oamenii au fost sfătuiți să evite deplasările și să stea la adăpost. Canalizarea din centrul Constanței, a cedat iar zona a fost inundată.

Cod galben de averse

În Capitală a plouat torențial, în reprize, iar ANM a emis cod galben de vreme rea. De asemenea, este în vigoare o atenţionare cod galben de vijelii și furtuni, valabilă pentru partea de sud a Banatului, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei, dar şi pentru Carpaţii Occidentali şi vestul Carpaţilor Meridionali.

Se așteaptă averse însemnate cantitativ, 20 – 25 l/mp şi, izolat, chiar 30 – 40 l/mp. Potrivit meteorologilor, până la finalul săptămânii, ploile de toamnă vor cuprinde toată țara.

Ploile cuprind toate zonele țării

La munte, primul episod de toamnă a adus un val de ceaţă şi ploi, iar temperaturile au scăzut brusc: 7 grade sunt acum în termometre la aproape 2.000 de metri altitudine. Ploile au făcut prăpăd şi în Moldova.

„Urmează o perioadă destul de scurtă în care ploile vor fi în restrângere ca arie, doar la deal şi la munte va mai ploua, însă de vineri, din nou, din partea de vest a ţării aria ploilor va fi în extindere şi vom avea un sfârşit de săptămână cu destul de multe ploi în aproape toată ţara”, explică Oana Păduraru, meteorolog ANM.

De vineri, 13 septembrie, vremea se încălzeşte în toată ţara, iar la Bucureşti va fi vreme de vară – până la 32 de grade Celsius. Temperaturile generoase nu țin mult. În weekend se strică din nou vremea, iar temperaturile nu vor mai trece de 20 de grade Celsius.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”