România se topește la peste 40 de grade Celsius. A fost emis COD ROȘU de caniculă. ANM anunță și furtuni în mai multe regiuni

Temperaturile extreme se mențin și pe parcursul zilelor următoare. Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru mai multe zone.
  • Publicat:
România se topește la peste 40 de grade Celsius. A fost emis COD ROȘU de caniculă. ANM anunță și furtuni în mai multe regiuni
Nou val de caniculă peste România. foto: shutterstock

Românii nu scapă de caniculă! Meteorologii au anunțat încă două zile cu cod roșu de temperaturi extreme. Deși suntem la jumătatea lunii august, nu scăpăm de temperaturile ridicate și de disconfortul termic.

Meteorologii au emis un cod roșu de caniculă, valabil pentru câteva județe din țară. În zonele respective, se vor înregistra temperaturi de peste 40 de grade Celsius, în timp ce restul teritoriului se află sub atenționare cod galben și portocaliu. ANM anunță și furtuni în mai multe regiuni.

Nou val de caniculă peste România

ANM a emis atenționare de cod roșu. Temperaturile vor depăși 40 de grade Celsius. Județele vizate de codul roșu de caniculă sunt: Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Minimele înregistrate pe timpul nopții vor fi de 23-26 de grade, caracteristice pentru ceea ce meteorologii numesc noapte tropicală. Canicula va fi însoțită de un disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile depășesc 40 de grade. Zonele vizate

De asemenea, în zonele de deal și de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

În Crișana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei și vestul Munteniei este în vigoare un cod portocaliu de căldură, pentru ziua de vineri, 16 august. În schimb, Maramureșul, Moldova, Muntenia și o parte din Transilvania se află sub atenționare cod galben, iar temperaturile vor fi puțin mai scăzute.

harta vreme romania
Foto: ANM

Când se mai răcorește

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare. Temperaturile vor depăși 35-36 de grade, în majoritatea regiunilor. Vremea va fi mai rece va fi în zonele depresionare și la munte. Abia în ultima săptămână din luna august ne putem aștepta la valori termice apropiate de cele normale pentru această perioadă.

”Am prelungit avertizarea meteorologică de cod galben și portocaliu și pentru ziua de vineri (n.r. 16 august). Vorbim, în aria avertizată pentru cod portocaliu din partea de vest, sud-vest și sud a țării, de valori de 39-40 de grade Celsius. În aria de cod galben, pentru zone din vestul, centrul, sudul și sud-estul României, vorbim de valori între 35 și 37 de grade Celsius.

În acest context, disconfortul termic va fi unul deosebit de ridicat, având în vedere valorile indicelui temperatură-umezeală, care pot depăși pragul critic de 80 de unități, temperaturile resimțite fiind de până la 43 de grade Celsius. Cu siguranță, până la finalul lunii august și, de fapt, al verii 2024, vom mai putea înregistra recorduri la nivelul maximelor și minimelor, pentru că datele arată o probabilitate ridicată de a avea, în continuare, o vreme deosebit de caldă”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”