Românii care ar putea cere gratuit adeverințele de venit pentru recalcularea pensiei

Pensionarii se plâng că adeverințele de venit costă aproape 3000 de lei.
  • Publicat:
Românii care ar putea cere gratuit adeverințele de venit pentru recalcularea pensiei
Adeverințele ar putea fi emise gratuit pentru recalcularea pensiei. foto: freepik

Între 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025 se desfășoară recalcularea pensiilor prin includerea sporurilor nepermanente și a acordului global, pentru care este însă nevoie de adeverințe. Din nefericire, acestea sunt foarte scumpe pentru buzunarele românilor. În schimb, unii pensionari ar putea obține gratuit adeverințele de venit pentru recalcularea pensiei.

Adeverințele ar putea fi emise gratuit pentru recalcularea pensiei

Zilele trecute, mai mulţi parlamentari liberali au depus un proiect de lege care prevede ca persoanele ieșite din activitate cu pensii de până la 3.000 lei să beneficieze de gratuitate la emiterea adeverinţelor pentru recalcularea pensiilor, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PNL, completează Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii și este înregistrat în procedură de urgență la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Conform proiectului respectiv, „pensionarii ale căror pensii au cuantumul de până la 3.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată integral de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”.

Așadar, pensionarii cu pensii de până la 3.000 de lei pot solicita gratuit aceste adeverințe, costul lor fiind decontat de către agențiile județene pentru prestații sociale.

„Pensionarii ale căror pensii au cuantumul cuprins între 3.001 lei şi 6.000 lei pot solicita adeverinţele care dovedesc veniturile lunare brute de la deţinătorii legali de arhive sau de la operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice. Contravaloarea obţinerii acestor documente fiind decontată în procent de 50% de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin agenţia judeţeană din judeţul în care îşi are domiciliul solicitantul”, mai prevede proiectul de lege.

Pot ajunge să coste și 2.800 de lei

În vară, BNS a cerut Arhivelor Naționale să stabilească tarife accesibile pensionarilor, având în vedere că peste 1 milion de pensionari nu vor putea obține adeverințele de vechime din cauza prețurilor exagerat de mari.

Spre exemplu, tariful pentru obținerea unei adeverințe cu veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei fără TVA (tarif administrativ fix = 101 lei, tarif cercetare 81 lei /an x 25 ani=2.025 lei, tarif eliberare certificat venituri = 27 lei/an x 25 ani= 675 lei, Total = 2.801 lei fără TVA).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”