Mai sunt mai puțin de patru săptămâni până la Paște, iar românii încep să își facă proviziile pentru masa de sărbătoare. Anul acesta, însă, cumpărăturile vor fi mai costisitoare, deoarece prețurile alimentelor tradiționale au crescut cu până la 15% față de anul trecut.
Pe tarabele din piețe și în supermarketuri, carnea de miel se vinde la prețuri mai mari decât în anii anteriori. Crescătorii de ovine spun că scumpirile sunt cauzate de costurile mai ridicate la furaje și transport. Dacă anul trecut kilogramul de miel se vindea cu aproximativ 35-40 de lei, acum poate ajunge și la 50 de lei.
„Prețurile au crescut din cauza cheltuielilor mai mari pentru hrana animalelor. Mulți fermieri abia reușesc să își acopere costurile,” explică un crescător de oi din zona Ardealului.
Pe lângă carne, și ouăle, nelipsite de pe masa de Paște, sunt mai scumpe. În piețe, prețul unui ou a crescut de la 1 leu la 1,20 – 1,50 lei, în funcție de mărime și proveniență. Comercianții pun această majorare pe seama scumpirii furajelor și a costurilor de producție.
Și legumele, esențiale pentru salata de boeuf sau drobul de miel, au prețuri mai mari. Roșiile, castraveții și ceapa verde sunt mai scumpe cu aproximativ 10-15% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe fondul acestor creșteri de prețuri, mulți români spun că vor fi nevoiți să își ajusteze listele de cumpărături. Unii vor cumpăra mai puțin, iar alții caută alternative mai accesibile pentru tradiționala masă de Paște.
„O să luăm mai puțină carne de miel și poate mai multe legume. Încercăm să ne încadrăm în buget,” spune o clientă dintr-o piață bucureșteană.
Cu toate acestea, comercianții se așteaptă la un val de cumpărături în săptămâna dinaintea Paștelui, când, în mod tradițional, românii își finalizează aprovizionarea pentru sărbători.
Rămâne de văzut cum vor influența aceste scumpiri obiceiurile de consum ale românilor în acest an.
Sursă foto – StudioPeace / Envato