Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025. 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 de lei, conform unui acord între Guvern, Sindicate și Patronate. Această majorare, parte a angajamentului României de a implementa Directiva europeană privind salariile minime adecvate, va aduce salariul minim brut la 47% din salariul minim european, contribuind la îmbunătățirea traiului pentru aproximativ 1,6 milioane de angajați din țară.
  • Publicat:
Salariul minim brut crește de la 1 ianuarie 2025. 1,6 milioane de angajaţi vor primi bani în plus

Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va crește la 4.050 de lei, conform unui acord încheiat între Guvern, Sindicate și Patronate.

Salariul minim brut va crește

Această majorare vine în contextul angajamentului României de a implementa Directiva europeană privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, care prevede că venitul minim trebuie să reprezinte între 47% și 52% din salariul minim european.

România va atinge astfel limita inferioară a acestui interval, cu noul salariu minim brut reprezentând 47% din salariul minim european. În prezent, aproximativ 1,6 milioane de angajați din România câștigă salariul minim pe economie. Majorarea va fi însoțită și de menținerea măsurii de neimpozitare a sumei de 300 de lei din salariu, o facilitate care a fost aplicată și în anii anteriori.

Cum se stabilește salariul minim european?

Directiva europeană stabilește că salariul minim trebuie calculat pe baza unui coș de bunuri și servicii, care reflectă costul real al vieții în fiecare țară. Astfel, fiecare stat membru va avea propriul salariu minim european, adaptat la condițiile economice interne. În România, salariul minim brut se va raporta la jumătate din salariul mediu național și va fi influențat de factori precum inflația și productivitatea muncii.

Sursă foto – tonybangkok / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”