Sărbătoare cu cruce roșie pe 14 septembrie. Tradiții și obiceiuri la români

În fiecare an, pe 14 septembrie, în calendarul ortodox, este prăznuită o sărbătoare cu cruce roșie, extrem de importantă pentru creștini.
  • Publicat:
Sărbătoare cu cruce roșie pe 14 septembrie. Tradiții și obiceiuri la români

Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși, pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt.

Potrivit rânduielii creștine, de Înălțarea Sfintei Cruci se sărbătoresc două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci și anume:

  • Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie 335;
  • Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post, potrivit tradiției bisericești, pentru că ne aduce aminte de patimile și moartea Mântuitorului.

Tradiții și obiceiuri la români de Înălțarea Sfintei Cruci

Pe 14 septembrie, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, preoții sfințesc butoaiele de vin, dar și viile pentru o recoltă bogată. În plus, se spune că în această zi se strâng și ultimele frunze de leac.

În popor, se spune că această sărbătoare de pe 14 septembrie marchează finalul verii. Totodată, se spune că strugurii din ultimul butuc de viță-de-vie nu trebuie culeși în această zi, ci trebuie lăsați drept ofrandă pentru păsări.

O altă tradiție populară mai spune că, dacă păstrăm în buzunar sau în portofel monede sfințite în această zi, alături de o mică cruce, vom avea noroc și prosperitate la muncă.

Un alt obicei la români se referă la faptul că, în această zi, nu trebuie să mâncăm usturoi, pește, nuci sau prune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”