Schimbări mari de anul acesta în liceele din țară. Unii elevi pot rămâne fără burse

Unii elevi ar putea rămâne fără burse. Regulile s-au schimbat, iar bursele tehnologice au devenit inaccesibile multor elevi.
  • Publicat:
Schimbări mari de anul acesta în liceele din țară. Unii elevi pot rămâne fără burse

Pentru a îi ambiționa și pe elevii care nu au note mari, s-a introdus bursa de reziliență, care se acordă pentru elevii cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior.

Schimbări majore de anul acesta

Conform noului regulament beneficiază de bursă elevii care în anul școlar trecut au avut media generală cel puțin 9,50, cuantumul fiind de 450 lei/lună.

Pentru a-i stimula și pe elevii care nu reușesc să obțină rezultate la fel de bune, în schimb învață, s-a introdus bursa de reziliență, care se acordă pentru elevii cu media generală cel puțin 7 în anul școlar anterior.

Bursele de merit și cele de reziliență nu trebuie să depășească, cumulat, 30% din efectivul unei clase. Excepție face situația în care mai mult de 30% dintre elevi au terminat anul școlar anterior cu media generală cel puțin egală cu 9,50, în acest caz numărul de burse suplimentându-se astfel încât să beneficieze toți performerii.

Trei condiții obligatorii: prezență, disciplină, învățat

Bursa poate fi acordată în continuare de către agenții economici care susțin clasele de învățământ dual, spune directoarea Liceului Tehnologic Metalurgic, prof. Anișoara Dima, chiar și elevilor care au media la purtare mai mică de 10, însă cele mai multe clase de profesională nu sunt de dual. „Agentul economic o poate da în continuare, la dual”, spune Dima.

„Le-am spus așa: chiar dacă anul acesta nu primiți bursă, pentru anul viitor trebuie să îndepliniți trei condiții: prezență, disciplină, învățat. Se pune mare accent pe nota la purtare”, a explicat prof. Dima.

La fiecare 20 de absențe nemotivate elevilor li se scade un punct la media la purtare, a subliniat cadrul didactic.

Ce valoare au bursa de merit și bursa de reziliență pentru elevi

Pentru anul școlar 2024-2025, cuantumul minim al burselor școlare pentru elevi este:

  1. Bursa de merit – 450 lei/lună;
  2. Bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  3. Bursa socială – 300 lei/lună;
  4. Bursa tehnologică – 300 lei/lună.
  5. La aceasta se adaugă, după caz, și bursa pentru mame minore, în valoare de 700 lei/lună.

Când primesc elevii prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025

Prima plată a burselor școlare din anul de curs va fi pe data de 20 noiembrie 2024. Mai exact, elevii vor primii banii de burse aferente lunilor septembrie și octombrie, primele două luni de cursuri ale anului școlar 2024-2025.

Începând cu acest an, data de virare a banilor pentru bursele școlare este de 20 ale lunii, față de 15 ale lunii, cum a fost până acum.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”