Screening-ul neonatal, deficitar în România. Doar trei boli rare sunt incluse, față de 48 în Italia

În prezent, în România se derulează un proiect de extindere privind screening-ul neonatal pentru bolile metabolice rare.
  • Publicat:
Screening-ul neonatal, deficitar în România. Doar trei boli rare sunt incluse, față de 48 în Italia
Screeningul neonatal, deficitar în România: doar 3 boli sunt incluse

Este luna de conștientizare privind screening-ul neonatal. Niciun copil nu ar trebui să fie lipsit de șansa de a fi trecut prin screening pentru a-i fi depistate eventuale boli cât mai devreme cu putință! Screening-ul neonatal și oncologic reprezintă piloni esențiali pentru sănătatea publică și prevenirea bolilor grave în România.

Specialiștii din domeniul medical subliniază necesitatea extinderii acestor programe de screening, atât pentru alinierea la standardele europene, cât și pentru a asigura o mai bună sănătate pentru copiii și populația adultă din țara noastră.

Țările europene au înregistrat ritmuri diferite în programele lor naționale de screening neonatal. Numărul de afecțiuni incluse în programele naționale de screening pentru nou-născuți variază în funcție de țară, de exemplu în Irlanda pentru 8 afecțiuni, Marea Britanie 11 afecțiuni, Germania 17 afecțiuni, Franța 14, Polonia 30 de afecțiuni, Olanda, Belgia și Luxemburg 22 de afecțiuni, Ungaria 26 de afecțiuni, Slovacia 23 și Italia 48 de afecțiuni.

România face screening neonatal doar pentru trei boli rare: hipotiroidism congenital, fenilcetonurie și fibroza chistică. În prezent, se derulează în România un proiect de extindere a screening-ului neonatal pentru bolile metabolice rare la Cluj, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, și există un proiect pilot pentru pacienții cu SMA la Spitalul Romanescu din București.

Screening-ul neonatal și screening-ul oncologic

Screening-ul neonatal joacă un rol crucial în identificarea precoce a unor boli genetice rare, oferind copiilor șansa la o viață sănătoasă. În România, programul național de screening pentru hipotiroidism și fenilcetonurie a început în 2009 și s-a extins treptat. Specialiștii atrag atenția asupra necesității de a continua dezvoltarea acestui program, incluzând tot mai multe afecțiuni genetice în diagnosticarea timpurie.

Fiecare copil are dreptul la o șansă egală în viață, iar screening-ul neonatal reprezintă o componentă vitală în asigurarea acestui drept”, a declarat Ungur Maria Andreea, farmacist specialist Farmacie Clinicǎ, UMF Cluj- Centrul de Cercetare pentru Medicinǎ Avansatǎ MedFuture, Laborator MetaboMS.

Screening-ul oncologic este un alt element esențial în prevenția și depistarea timpurie a cancerului. Identificarea stadiilor incipiente ale bolilor oncologice poate salva vieți și reduce semnificativ povara tratamentelor invazive.

„Principiile screening-ului oncologic sunt diferite de cele ale screening-ului neonatal și trebuie adaptate în funcție de tipul de cancer, vârstă, antecedente familiale și stil de viață”, subliniază Prof. Dr. Maria Puiu, Președinta Consiliului Național pentru Bolile Rare, Președinta Comisiei de Genetică Medicală a MS.

Extinderea acestor programe, care surprind afecțiuni în stadii precanceroase sau incipiente, este un pas important în optimizarea prevenției oncologice.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”