Mai este foarte puțin până la Crăciun, iar românii au intrat deja în febra cumpărăturilor. Din păcate, prețurile de la rafturi au luat-o razna. Recordul îl deține deliciosul cozonac cu cacao, nelipsit de la masa de Crăciun, care a ajuns să se vândă în supermarketuri și piețe chiar și cu 190 de lei bucata.
Dacă vreți să optați pentru cofetării, prețurile sunt destul de piperate pentru cozonacii de Crăciun. Pentru un cozonac artizanal, prețurile încep de la 50 de lei per kilogram. Un cozonac clasic, cu nucă și cacao, costă în jur de 175 de lei, iar unul cu ciocolată costă 195 de lei, scrie retail.ro.
În schimb, un cozonac cu maia naturală, care nu conține drojdie sau aditivi, prețul pornește de la 80 de lei/kg. Și cei vegani au la dispoziție mai multe sortimente, la fel de scumpe.
Și produsele tradiționale românești, precum toba, caltaboșul și lebărul, s-au scumpit cu aproximativ 8%, față de anul trecut! Spre exemplu, un singur kilogram de jumări se vinde acum cu 75-85 de lei.
„ – Prețurile cum vi se par? – Mi se par foarte mari. – Față de anul trecut au mai crescut? – Față de anul trecut au crescut cu cel puțin 15-20%. Anul trecut, am luat cu 28-30 vita și acum e peste 30”, susțin clienții.
„Am fost anunțați pe creșteri de prețuri strict la produsele tradiționale, adică pe șoric, tobă, leber, anumite tipuri de costiță, cârnați, adică exact ce vrea omul pe masa de Crăciun. Creșterea e undeva la 6-8 procente, dar ce ne-a frapat e că primul pe listă e șoriciul”, spune Feliciu Paraschiv, reprezentant Asociația Comercianților Mici și Mijlocii, scrie DIGI24.
Înainte de Crăciun, în piețele din Capitală, un kilogram de ceafă de porc fără os costă în jur de 35 de lei, iar muschiul – 41 lei. Un kilogram de șorici se vinde și cu 30-40 de lei.
Sursa foto: arhivă CSID