Se dau bani în plus la pensie din ianuarie 2025. Seniorii care încep noul an cu pensia mărită

  • Publicat:
Se dau bani în plus la pensie din ianuarie 2025. Seniorii care încep noul an cu pensia mărită
Crește pensia minimă de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie 2025, aproximativ un milion de pensionari din România vor beneficia de o creștere substanțială a veniturilor. Mai exact, pensia minimă sau indemnizația socială, care acum este de 1.281 de lei, va fi majorată cu 150 de lei, ajungând la 1.415 lei.

Crește pensia minimă de la 1 ianuarie

Vești bune pentru pensionarii cu venituri mici! Măsura de indexare a indemnizației sociale ține cont de rata inflației și de 50% din venitul mediu brut, potrivit legislației în vigoare. Drept urmare, creșterea de aproximativ 12% este destinată seniorilor care încasau puțin.

Această măsură reprezintă un pas important în sprijinirea celor mai vulnerabili dintre pensionari, care se confruntă cu dificultăți financiare majore în contextul economic actual, după cum au declarat oficiali din cadrul Ministerului Muncii.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Beneficiarii pensiei minime

Potrivit legii, aceasta se aplică indiferent de data pensionării, dacă valoarea pensiei calculate este sub plafonul minim stabilit. Datele oficiale arată că aproximativ 925.000 de pensionari primesc pensia minimă garantată, cu un supliment acordat de stat pentru atingerea sumei actuale de 1.281 de lei. În medie, statul contribuie cu 520 de lei lunar pentru fiecare beneficiar al acestei indemnizații.

Un pensionar care în prezent primește 1.281 de lei va beneficia de o creștere de 153 de lei, urmând să încaseze 1.434 de lei lunar, de la 1 ianuarie 2025. Această ajustare, deși insuficientă pentru a elimina complet disparitățile sociale, reprezintă un pas semnificativ în sprijinirea categoriilor vulnerabile.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News