Se dau bani în plus la pensie pentru o categorie de români. Ce se întâmplă cu perioadele asimilate și necontributive la vechimea în muncă

Casa de Pensii a anunțat cum se calculează vechimea pentru unele categorii.
  • Publicat:
Se dau bani în plus la pensie pentru o categorie de români. Ce se întâmplă cu perioadele asimilate și necontributive la vechimea în muncă

Vești bune pentru unii pensionari! Noua lege privind pensiile aduce modificări în ceea ce privește calcularea vechimii în muncă pentru românii care vor să iasă la pensie sau pentru cei care sunt deja pensionari. Casa de Pensii a făcut anunțul! 

Noile reglementări introduse prin Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024, aduce îmbunătățiri și avantaje mari pentru pensionari.

Bani în plus la pensie

Potrivit acestei legi, unii pensionari vor putea beneficia, la calculul pensiei, atât de perioade asimilate, cât și de perioade necontributive. Acest lucru poate influența pozitiv valoarea pensiilor și drepturile de care beneficiază la pensionare, după cum a transmis recent Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Ce sunt perioadele asimilate

Perioadele asimilate sunt intervale de timp pentru care nu s-au plătit contribuții sociale, dar care, conform legii, sunt echivalente cu stagiul de cotizare contributiv și sunt luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensie. Ele sunt recunoscute de sistemul public de pensii dacă persoana a fost asigurată în acest sistem. Exemple de perioade asimilate includ:

  • Perioada în care persoana a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, cu condiția absolvirii acestora cu diplomă.
  • Serviciul militar obligatoriu efectuat înainte de profesionalizarea armatei, precum și perioadele de concentrare, mobilizare sau prizonierat.
  • Concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale.
  • Concediul pentru creșterea copilului până la 2 ani, sau până la 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Ce sunt perioadele necontributive

Perioadele necontributive includ, de regulă, situații speciale în care persoana a fost supusă unor circumstanțe specifice, stabilite prin legi sau decrete speciale. Exemple de perioade necontributive includ:

  • Perioadele de persecutare politică sau deportare în străinătate, prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990. Persoanele care au suferit din cauza regimului comunist sau au fost trimise în prizonierat beneficiază de aceste perioade la calculul stagiului de cotizare.
  • Perioada suplimentară acordată soției salariate care și-a urmat soțul trimis în misiune permanentă în străinătate, conform Decretului-lege nr. 51/1990.
  • Perioadele de șomaj și plățile compensatorii primite înainte și după 1 aprilie 2001, în baza unor acte normative specifice, cum ar fi Legea nr. 1/1991 sau OUG nr. 98/1999.
  • Perioadele de exil sau cele realizate în condiții de muncă speciale sau deosebite, care oferă o vechime suplimentară.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”