Semnal de alarmă din partea pediatrilor: Crește numărul de cazuri de tuse convulsivă la copii

Medicii trag un semnal de alarmă în privința creșterii alarmante a cazurilor de tuse convulsivă la copii, în special în rândul celor nevaccinați.
  • Publicat:
Semnal de alarmă din partea pediatrilor: Crește numărul de cazuri de tuse convulsivă la copii

Medicii pediatri, de familie și epidemiologii trag un semnal de alarmă îngrijorător: tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu tuse convulsivă, o boală infecțioasă extrem de contagioasă.

Tot mai multe cazuri de tuse convulsivă

La Spitalul pentru Copii „Victor Gomoiu” din București, numărul cazurilor a crescut semnificativ în ultimele luni, ajungând la aproape 150 de pacienți, majoritatea dintre aceștia fiind copii nevaccinați cu vârsta de până la 3 ani.

„Am observat un număr alarmant de copii foarte mici, în special sub un an, care ajung la spital cu forme severe de tuse convulsivă”, a explicat dr. Ana Maria Davițoiu, medic primar pediatru, pentru adevarul.ro. Aceasta subliniază că, pe măsură ce vârsta copilului este mai mică, riscul de complicații crește considerabil.

„Tusea convulsivă dă un grad mare de insuficiență respiratorie, ceea ce este foarte periculos pentru copiii mici, care pot prezenta episoade de apnee, vărsături și alimentație dificilă.”

Cauze și diagnostic

Cauza principală a creșterii numărului de cazuri este scăderea ratei de vaccinare, care a fost observată în rândul părinților sceptici față de vaccinuri. Tusea convulsivă, cauzată de bacteria Bordetella pertussis, se transmite extrem de ușor, chiar înainte de apariția simptomelor, iar bolnavul rămâne contagios timp de săptămâni întregi.

„Boala poate fi transmisă chiar și în perioada de incubație, ceea ce face controlul focarelor extrem de dificil”, avertizează epidemiologul Emilian Popovici.

Diagnosticul precis al tusei convulsive se pune prin analize de laborator, inclusiv exudat nazal și teste serologice, care confirmă prezența bacteriei sau a anticorpilor specifici. Tratamentul adecvat include antibioterapie și, în cazuri severe, spitalizare.

Medicii subliniază importanța vaccinării în prevenirea tusei convulsive. Schema de vaccinare, care include doze administrate la 2, 4, și 11 luni, precum și la 14 ani, oferă o imunitate solidă dacă este respectată.

„Recomandarea noastră fermă este ca părinții să respecte schema de vaccinare, pentru a proteja copiii de această boală periculoasă”, a concluzionat dr. Davițoiu.

Sursă foto – Zulfiska / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”