Șoferul care a omorât un copil în Parcul Pantelimon inhala gaz ilariant în momentul accidentului. Ce efecte are protoxidul de azot asupra organismului

Șoferul de 16 ani, care a omorât un copil în Parcul Pantelimon din București, inhala gaz ilariant în momentul accidentului și era într-un apel video cu un prieten.
  • Publicat:
Șoferul care a omorât un copil în Parcul Pantelimon inhala gaz ilariant în momentul accidentului. Ce efecte are protoxidul de azot asupra organismului

Date șocante ies la iveală din ancheta tragicului accident din Parcul Pantelimon, produs în data de 28 iulie 2024, atunci când un tânăr în vârstă de 16 ani s-a urcat la volanul unei mașini și a provocat un accident în urma căruia un copil în vârstă de 9 ani și-a pierdut viața, iar sora sa, în vârstă de 7 ani, a rămas fără un picior.

Procurorii au arătat, astăzi, într-un comunicat de presă că tânărul de 16 ani inhala gaz ilariant și vorbea cu un prieten pe telefon, printr-un apel video.

„Minorul nu deţinea permis de conducere, nu avea abilităţi necesare pentru manevrarea unui autoturism în condiţii de minimă siguranţă pentru pietonii care circulau, în condiţiile în care victimele minore se deplasau prin parcare pe partea stângă, în faţa inculpatului care avea o bună vizibilitate a acestora, nu era atent la drum fiind implicat într-un apel telefonic video, avea o mână ocupată cu un balon din care inhala protoxid de azot (gaz ilariant) şi se afla sub efectele acestuia – stare de euforie, ameţeală şi sedare uşoară. A rezultat, aşadar, că inculpatul minor a fost indiferent faţă de consecinţele manipulării, în condiţiile arătate mai sus, a unui a unui autoturism, acceptând că acţiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroşi pietoni. Astfel, deşi nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor şi rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acţionând cu intenţie indirectă”, au arătat procurorii în comunicat.

Mai mult, în aceste condiții, anchetatorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor comise de minor din ucidere din culpă în omor, tentativă de omor, conducere fără permis și părăsirea locului accidentului.

Ce este gazul ilariant (protoxid de azot) și ce efecte are în organism

Gazul ilariant, sau protoxidul de azot, este un gaz care are efect analgezic, reduce senzația de durere și crește pragul dureros. De asemenea, protoxidul de azot are efect de relaxare și un ușor efect de calmare. Aceste efecte sunt produse de acțiunea gazului asupra neurotransmițătorilor de la nivelul sistemului nervos.

Acțiunea toxică a gazului asupra sistemului nervos central (SNC) este tip narcotic, astfel că, în cantități mici, determină buna dispoziție sau chiar o ușoară beție.

Totodată, gazul poate provoca dureri de cap și îi poate face pe unii utilizatori să devină anxioși sau paranoici, în timp ce prea mult protoxid de azot poate face o persoană să leșine sau să-și piardă cunoștința. Utilizarea intensă poate face ca oamenii să nu poată merge, să cadă sau să experimenteze furnicături sau pierderea senzației la picioare și mâini. Unii utilizatori au probleme cu vezica urinară sau intestine din cauza afectării funcționării unor nervi, disfuncție erectilă sau incontinență.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”