Soluțiile pentru deparazitarea animalelor vor putea fi cumpărate din farmaciile veterinare doar cu rețetă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) a propus ca soluțiile pentru deparazitarea animalelor să fie cumpărate doar cu rețetă din farmaciile veterinare, după ce mai mulți copii au fost spălați cu soluțiile chimice și au ajuns în stare gravă la spital.
  • Publicat:
Soluțiile pentru deparazitarea animalelor vor putea fi cumpărate din farmaciile veterinare doar cu rețetă

În urmă cu numai câteva zile, trei frați dintr-un sat din Bacău au ajuns în comă la spital, după ce au fost spălați cu soluție de deparazitare pentru oi. De asemenea, multe cazuri asemănătoare au fost înregistrate în ultimii ani, în diverse zone din țară, după ce mai mulți copii au fost spălați cu soluții pentru deparazitarea animalelor.

Acum, ca urmare a numărului îngrijorător de astfel de cazuri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a făcut mai multe precizări privind prescrierea, comercializarea, eliberarea si utilizarea produselor medicinale veterinare.

„Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autoritățile veterinare române sau de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparține autorităților competente pentru produse medicinale de uz uman. Medicii veterinari nu au competențe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor. Produsele medicinale veterinare care se eliberează doar pe bază de reţetă sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic. În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat. Proprietarii ori deținătorii de animale pot deține și administra numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal, sub supravegherea medicului veterinar. În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare la animale, în cadrul unităților de asistență medical-veterinară, la sediu sau în condiții de teren, medicul veterinar consemnează activitatea în registrul de consultații și tratamente, iar, în cazul animalelor de la care se obțin alimente, notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de așteptare. Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare autorizate pentru animale de la care se obțin alimente se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare”, se arată într-un comunicat al ANVSA.

Drept urmare, cei care vor dori să cumpere soluțiile de deparazitare pentru animale vor avea nevoie de rețetă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”