Spitalele din România au deschis deja centre de vaccinare împotriva mpox

Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contactul fizic direct și indirect și poate cauza febră, dureri musculare și leziuni.
  • Publicat:
Spitalele din România au deschis deja centre de vaccinare împotriva mpox
Spitalele din România au deschis deja centre de vaccinare împotriva mpox

Variola maimuței, această boală potențial letală, declarată urgență de sănătate publică de OMS, poate fi prevenită prin respectarea câtorva măsuri.

„Creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire în Africa este un element pe care noi, ca și instituție de sănătate publică, trebuie să-l luăm cât se poate de în serios”, a declarat pentru Adevărul dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.

„Însă, nu putem face o comparație cu virusul SARS-CoV-2, când am avut deschise centre de vaccinare. Iar asta, deoarece caracteristicile celor două boli sunt complet diferite. În cazul variolei maimuței, răspândirea nu se face atât de ușor ca în cazul Covid. Este nevoie de un contact strâns și pe o perioadă mai lungă de timp între persoanele care pot transmite virusul. Mpox nu se transmite mergând la școală, la serviciu sau călătorind cu mijloacele de transport în comun. De exemplu, putem călători cu avionul iar printre pasageri să se afle și o persoană bolnavă. Riscul să luăm virusul practic nu există. Calea de transmitere este mai pretențioasă”,a mai explicat medicul.

La momentul actual, nu există nicio persoană infestată

Dr. Gindrovel Dumitra ne-a declarat că populația României va fi vaccinată „doar dacă și la noi în țară va apărea un număr mare de cazuri de infecție”. În momentul de față, nu există nici o persoană bolnavă. „Totul depinde de ce se va întâmpla și în Europa. Dacă vom importa această boală, este posibil ca, la un moment dat, să fie implicate anumite centre de vaccinare în cadrul unor spitale publice sau în cadrul cabinetelor medicilor de familie. Dar nu cred că va fi un fenomen precum Covid-19. Sunt chiar sigur că nu se va întâmpla asta”.

La Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” vaccinarea poate începe chiar mâine

Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a declarat pentru Adevărul că centrul de vaccinare din cadrul spitalului se poate deschide oricând. „Chiar și mâine dacă ar fi nevoie. Centrele de vaccinare anti Covid, care deja funcționează, cum e și la Matei Balș, pot prelua și pot vaccina împotriva variolei maimuței în orice moment”.

În ceea ce privește deschiderea unor centre în clădiri independente de spitale, această ideea nu-și are sensul. „Există în România urgențe mai mari, cu alte lucruri, cu tratamente pentru Covid și să mă apuc să discut acum despre centre independente… asta înseamnă să aloc și personal”, mai precizează medicul infecționist.

Cine se poate vaccina în prezent împotriva variolei maimuței

Spitalele din România au deschis deja centre de vaccinare împotriva mpox

Deși vaccinarea nu este posibilă la scară largă, există persoane care, dacă vor, se pot imuniza împotriva mpox. „Este vorba despre cei care pleacă în străinătate, în Africa, mai exact. Dar o fac cu bani din propriul buzunar. Vaccinul costă în jur de 40-50 de euro. Vaccinuri împotriva variolei maimuței avem, dar avem în doze puține”, mai explică dr. Marinescu. Medicul a anunțat, în acest context, deschiderea în cadrul spitalului Matei Balș a unui Centru de Medicina Călătorului. „Într-o săptămână, două, vom avea și noi unul”.

Persoanele homosexuale, printre grupele de risc

„O parte dintre persoanele adulte sunt vaccinate pentru variola umană, boală eradicată. Sunt însă destul de multe dovezi, dar nu suficiente, cum că persoanele respective ar fi protejate și împotriva variolei maimuței. Dar, pentru că nu este nimic sigur deocamdată, odată ce se va decide vaccinarea persoanelor care fac parte din grupele de risc, imunizarea acestora se va face cu vaccinul dedicat”, a continuat dr. Gindrovel Dumitra.

Persoanele din grupele de risc, mai spune specialistul, sunt „persoanele homosexuale sau cei care se află în grupuri care funcționează pentru multă vreme în contact strâns. Nu persoanele în vârstă, nu cei bolnavi cronic, nu copiii, nu cei cu imunitate slabă”.

Vaccinarea împotriva mpox, în masă, nu este necesară în România

Vaccinarea împotriva variolei maimuței, în masă, nu este necesară conform recomandărilor experților în sănătate. Răspândirea variolei maimuței poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri sanitare publice. Acestea constau în identificarea timpurie a cazurilor, izolarea persoanelor care prezintă infecția, stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului, simultan cu identificarea și monitorizarea contacților.

În contextul în care prezentați simptome sau suspectați o infecție cu variola maimuței, adresați-vă medicului. Comunicarea riscului și identificare contacților direcți este instrumentul prin care pot fi prevenite răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult