Sticle care nu mai sunt acceptate în sistemul de garanție-returnare. Pentru aceste PET-uri nu mai primești 50 de bani

  • Publicat:
Sticle care nu mai sunt acceptate în sistemul de garanție-returnare. Pentru aceste PET-uri nu mai primești 50 de bani
Sticle care nu mai sunt acceptate în sistemul de garanție-returnare

A apărut o schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. De acum încolo, anumite sticle nu vor mai fi acceptate, iar românii nu vor primi garanția de 50 de bani.

Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare

Cei care obișnuiesc să folosească sistemul garanție-returnare trebuie să știe că din 3 iunie a intrat în vigoare o schimbare importantă.

Până acum, puteau fi returnate și sticlele fără capac, deoarece ReturRo calcula greutatea ambalajului atât cu capacul, cât și fără acesta. Acum, însă, acest lucru nu va mai fi posibil. Sticlele de plastic de unică folosință, dar și materiale compozite care conțin băuturi, având o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat, atunci când se returnează o sticlă de plastic.

De asemenea, după ce băutura a fost consumată, sticla trebuie golită de conținut, însă nu trebuie neapărat spălată. În schimb, forma sticlei trebuie să fie identică cu cea de la raft, astfel încât RVM-ul să o poată prelua.

Sticlele care nu vor mai fi acceptate fără dop

Măsura intrată în vigoare deja face referire la sticlele din plastic cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri la băuturi alcoolice.

În prezent, toate marile lanțuri de supermarket-uri din România au amenajate spații destinate reciclării produselor de plastic sau sticlă.

Cetățenii care se lovesc de un refuz atunci când vor să returneze ambalajele cu garanție pot face o sesizare la Garda de Mediu.

Cum funcționează Sistemul Garanție-Returnare (SGR)

Implementat în România la finalul anului trecut, Sistemul Garanție-Returnare funcționează pe un principiu simplu, și anume reciclarea.

Pentru fiecare sticlă sau PET incluse în SGR, românii trebuie să achite, atunci când ce cumpără din magazine, o taxă suplimentară de 50 de bani. La final, după ce conținutul este consumat, sticlele sau PET-urile pot fi returnare la aparatele montate în magazine și își pot recupera astfel garanția de 50 de bani / sticlă sau PET.

SGR a inițiat un fenomen nou în România, iar astfel au apărut și cei care fac o afacere din adunarea sticlelor sau PET-urilor și returnarea lor la aparatele din magazine. Aceștia adună sticlele, iar la finalul zilei le reciclează și primesc în schimb sume care pot ajunge chiar și la câteva sute de lei.

sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”