Substanțe periculoase depistate la Matca, cel mai important bazin legumicol din România

Inspectorii Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) au descoperit substanțe periculoase folosite pe fructe și legume, la Matca, cel mai important bazin legumicol din țară.
  • Publicat:

Cine nu a fost până acum în bazinul legumicol Matca, fără îndoială, ar fi impactat la prima vizită. Când te apropii de localitate, nu-ți poți lua ochii de la solariile foarte lungi văzute în depărtare.

Însă, goana după profit îi face pe anumiți agricultori să folosească cele mai periculoase pesticide.

Potrivit Autorității Naționale Fitosanitare, 2% dintre producătorii verificați într-un an au culturi contaminate.

Roșii cu contaminate cu pesticide toxice la Matca

Roşiile de Matca sunt printre cele mai căutate atât în România, cât şi în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în ultimii ani au fost vehiculate pe piaţă informaţii conform cărora roşiile şi în general legumele produse în bazinul legumicol ar conţine mari cantităţi de pesticide.

Specialiştii agricoli susţin însă că sunt doar zvonuri şi sunt complet neadevărate.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi a ţinut să dezmintă informaţiile conform cărora roşiile din bazinul legumicol Matca, unul dintre cele mai importante din România, ar fi contaminate cu pesticide. O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca.

”Roşiile de Matca sunt foarte sănătoase şi gustoase. Cine spune că sunt contaminate cu pesticide, nu ştie despre ce este vorba. Le cer tuturor celor care vor să afle astfel de informaţii să se adreseze Direcţiei pentru Agricultură pentru că avem toate datele legate de aceste roşii. Produsele sunt de o excepţională calitate. În bazinul legumicol Matca se face agricultură de înaltă performanţă şi unde fiecare ţară din Uniunea Europeană ar trebui să vină şi să ia lecţii. Nu exagerez absolut deloc. Sunt culturi perfecte din punct de vedere al execuţiei lucrărilor, care se fac la timp şi de cea mai bună calitate”, susţine directorul DAJ Galaţi.

Inspectorii susțin că solul ar fi, de fapt, sursa contaminării

Goana după profit, se pare că îi face pe anumiți agricultori să folosească pesticide tot mai periculoase. Potrivit Autorității Naționale Fitosanitare, 2% dintre producătorii verificați într-un an au culturi contaminate. Este și cazul unor legumicultori din Matca, o comună din județul Galați. Chimiștii din laboratorul fitosanitar au descoperit în roșiile de aici clorpirifos – un pesticid toxic retras de pe piață de patru ani.

Surpriza a venit din partea echipei de control, care a ținut partea agricultorilor. Inspectorii din Galați susțin că solul ar fi, de fapt, sursa contaminării. Astfel, specialiștii fitosanitari au minimalizat prezența substanței periculoase în roșii.

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult