Tabel exclusiv pentru femei | Ce pensie vei avea, în funcție de data nașterii și de stagiul complet de cotizare

  • Publicat:

Pensionarea este un subiect important și adesea complex, care ridică întrebări legate de vârsta de pensionare, stagiul de cotizare și suma pe care o vei primi lunar la pensie. Fiecare persoană are dreptul de a-și planifica viitorul financiar, iar pentru femei, condițiile de pensionare reglementate de legislația în vigoare pot varia în funcție de data nașterii și de alți factori. Aceste informații sunt esențiale pentru o înțelegere clară a pașilor care trebuie urmați pentru a te pensiona și pentru a estima suma pe care o vei primi.

Vârsta de pensionare variază în funcție de anul nașterii

Femeile născute între aprilie 1944 și august 1946 s-au pensionat deja, conform legislației în vigoare la momentul respectiv. Vârsta standard de pensionare pentru ele era de 57 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 25 de ani.

În prezent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 65 de ani, conform noii legi a pensiilor. Această vârstă se atinge treptat, printr-o creștere eșalonată, până în anul 2035. De asemenea, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Cât primești efectiv la pensie?

Suma primită lunar la pensie depinde în mod direct de punctajul acumulat. De exemplu, o femeie care a muncit 25 de ani, a avut salarii constante și a adunat un punctaj mediu de 1.2 va încasa o pensie brută de aproximativ 2.737 de lei, având în vedere că valoarea actuală a punctului de pensie este de 2.281 lei.

În schimb, o femeie care a lucrat pe salariul minim și a obținut un punctaj mediu anual de doar 0.5 va primi aproximativ 1.140 de lei, o sumă apropiată de pensia minimă garantată de stat, care este în prezent 1.281 lei.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

Legea pensiilor prevede reduceri ale vârstei standard de pensionare pentru femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau care au adoptat și crescut copii pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Reducerea este de 6 luni pentru un copil, 1 an pentru doi copii și crește progresiv în funcție de numărul de copii, până la un maximum de 3 ani și 6 luni pentru șapte sau mai mulți copii.

Pensionarea anticipată vine cu penalizări

Pentru cele care doresc să iasă mai devreme la pensie, există și varianta pensionării anticipate, cu cel mult 5 ani mai devreme decât vârsta standard. Însă, aceasta vine cu penalizări considerabile. De exemplu, o femeie cu un punctaj de 1 care se pensionează cu 3 ani înainte de termen va pierde aproximativ 450 de lei lunar, încasând o pensie de 1.825 de lei, în loc de 2.281 lei.

Cum să-ți estimezi pensia?

Pentru a-ți calcula cât mai realist pensia, este important să ții cont de:

  • punctajul acumulat în fiecare an de muncă,

  • salariile declarate,

  • numărul de ani lucrați cu contribuții la sistemul public.

Dacă ai nelămuriri, poți solicita un extras de la Casa de Pensii, care îți arată exact contribuțiile tale.

Urmărește CSID.ro pe Google News