Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este marcată în calendarul ortodox ca sărbătoare cu cruce roșie, iar creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri.
  • Publicat:
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie. Tradiții și obiceiuri

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși și este prăznuită, în fiecare an, pe 29 august.

De sărbătoarea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul există o mulțime de obiceiuri mai mult sau mai puțin știute care se respectă.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 29 august

În ziua aceasta nu se lucrează, nu se spală și nu se fac munci ale câmpului. Totuși, există și multe alte tradiții și obiceiuri mai puțin știute de români.

Obiceiurile se țin, în continuare, de bătrâni, însă odată cu trecea timpului, chiar dacă au fost transmise din generație în generație, cei mai tineri nu le mai respectă.

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri creștine legate de această sărbătoare este acela de a duce la biserică, pentru sfințire, mere, pere, castraveți și struguri. Aceste fructe se împart celor săraci, copiilor și bătrânilor. Fructele se împart în amintirea sufletelor plecate dintre cei vii, în timp ce pachete cu struguri și pâine caldă se împart și pentru bunăstarea familiei, pentru liniște în casă și pentru spor la toate activitățile pe care le întreprindem.

Poate toată lumea știe că este bine să postești în această zi, însă nu mulți sunt cei care știu că este ideal să ținem post negru. Acest obicei se ține în special pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu se mai consumă decât apă până ziua de după Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Este absolut interzis în această zi de mare sărbătoare să se consume vin roșu, pentru că această băutură reprezintă sângele Sfântului Ioan, dar și al Mântuitorului Iisus care suferă în această zi tragică pentru cel care i-a prevestit venirea în lume. De asemenea, și varza este interzisă pentru consum, deoarece pe această legumă s-ar fi tăiat capul sfântului. Nici fructele rotunde nu sunt permise azi deoarece simbolizează forma capului care a fost tăiat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”