Din ianuarie 2025, Austria va implementa noul sistem de garanție și returnare, pentru a crește rata de reciclare. În acest fel, spun reprezentanții organizației, poluarea va fi redusă.
Potrivit acestora, proiectul este în pregătire în această perioadă. Aproape toate unitățile comerciale sunt deja dotate cu automate pentru reciclarea ambalajelor.
Aparatele pentru colectare, amplasate în magazine, vor prelua orice tip de sticlă ori doză care există pe piață. Însă, în cazul returnărilor manuale, comercianții vor primi doar acele ambalaje care se găsesc în magazinele lor.
Mai exact, magazinele din Austria care vând doar sticle de un litru vor accepta doar acest tip de ambalaj. Acești comercianți nu vor fi nevoiți să accepte sticle de 0,5 litri sau doi litri.
Consumatorii vor primi garanția de 25 de cenți pentru fiecare ambalaj returnat, conform noilor reglementări. Cetățenii vor putea să înapoieze ambalaje de băuturi din plastic ori metal, cu un volum de până la trei litri.
Garanția nu va putea fi plătită pentru produse precum cele lactate ori pentru medicamente sau siropuri, spun reprezentanții organizației. Producătorii vor fi obligați să schimbe ambalajele cu cele care vor conține noua etichetă, în ianuarie 2025.
Noul sistem de garanție și returnare din Austria va fi implementat conform directivelor Uniunii Europene. Potrivit acestora, de anul viitor, sticlele de plastic vor fi realizate din material reciclat (cel puțin 25 la sută).
Implementat în România la finalul anului trecut, Sistemul Garanție-Returnare funcționează pe un principiu simplu, și anume reciclarea.
Pentru fiecare sticlă sau PET incluse în SGR, românii trebuie să achite, atunci când ce cumpără din magazine, o taxă suplimentară de 50 de bani. La final, după ce conținutul este consumat, sticlele sau PET-urile pot fi returnare la aparatele montate în magazine și își pot recupera astfel garanția de 50 de bani / sticlă sau PET.
SGR a inițiat un fenomen nou în România, iar astfel au apărut și cei care fac o afacere din adunarea sticlelor sau PET-urilor și returnarea lor la aparatele din magazine. Aceștia adună sticlele, iar la finalul zilei le reciclează și primesc în schimb sume care pot ajunge chiar și la câteva sute de lei.
Sursă foto: Shutterstock.