Țara în care carnea crescută în laborator ar putea ajunge în farfurii în doar doi ani

Dacă în urmă cu zece ani, carnea cultivată era doar o curiozitate, astăzi aceasta a devenit un produs viabil care încearcă să își facă intrarea în consumul comercial.
  • Publicat:
Țara în care carnea crescută în laborator ar putea ajunge în farfurii în doar doi ani

Țări europene precum Germania, Spania și Olanda investesc deja semnificativ în cercetare și dezvoltare, pregătind momentul în care carnea cultivată va ajunge la consumatorii finali.

Ultimele statistici, Marea Britanie. Aici carnea ar putea ajunge în farfurii în mai puțin de doi ani, punctează Good Food Institute.

Carnea crescută în laborator ar putea ajunge în farfurii în doar doi ani în Marea Britanie

Tehnologia modernă înseamnă că fripturile din mușchi de vită pot fi cultivate în plăci Petri dintr-o cantitate mică de celule de vacă, aceasta fiind văzută ca o alternativă la uciderea animalelor din ferme.

În prezent, nicio carne de laborator derivată din celule NU este aprobată pentru consumul uman în Marea Britanie, deși poate fi utilizată în hrana pentru animale de companie, potrivit publicației The Sun.

„Acest lucru este foarte interesant. La nivel internațional, suntem cu siguranță pionieri în acest domeniu”, spune prof. Robin May, consilier științific principal la FSA.

„Marea Britanie are un număr relativ mare de vegetarieni, vegani și flexitarieni care caută aceste tipuri de alternative”, a mai spus profesorul.

FSA va folosi un grant de 1,6 milioane de lire sterline de la Departamentul de Știință, Inovare și Tehnologie pentru a crea un sistem de testare și aprobare a cărnii de laborator. A primit deja patru cereri pentru produse din carne de vită, pui și rață, și se așteaptă la cel puțin alte 15 în curând. Crearea instalațiilor de producție va dura doi ani.

Ce e carnea cultivată și cum se produce

Carnea cultivată este asemeni cărnii pe care o mâncăm, doar că este produsă prin alte metode. Este obținută prin prelevarea unei mostre de celule de la animal, printr-o tehnologie ce nu necesită sacrificarea animalelor, replicând în laborator procese ce au loc în mod normal în corpul unui animal.

Celulele animale sunt plasate într-un cultivator, în mediu controlat și steril, ce imită mediul de creștere al animalelor respective (ex. vacă, porc, pește). Aici, celulele primesc nutrimente care le permit să crească, incluzând aminoacizi, vitamine, glucoză, săruri anorganice, factori de creștere și proteine.

Una din cele mai mari provocări în prezent este crearea de cultivatoare cu capacitate suficient de mare pentru producția în masă, care să asigure creșterea în condiții optime și de sterilitate.

Sursă foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult