Trei frați dintr-un sat din Bacău au ajuns în comă la spital, după ce au fost spălați cu soluție de deparazitare pentru oi

Trei frați dintr-un sat din Bacău au ajuns în stare gravă la spital, după ce au fost spălați de mama lor cu o soluție de deparazitare pentru oi.
  • Publicat:
Trei frați dintr-un sat din Bacău au ajuns în comă la spital, după ce au fost spălați cu soluție de deparazitare pentru oi

Situație dramatică într-un sat din Bacău! Marți seara, 3 septembrie 2024, în jurul orei 19.00, la serviciul de urgențe UPU Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Bacău, au fost aduși trei copii cu vârste de 4, 7 și 9 ani, din satul Slobozia Nouă, comuna Stănișești, în stare de comă – gradele 1 și 2.

Minorii au fost spălați de mama lor cu o soluție de deparazitare pentru oi. Femeia a dorit să-i scape pe cei mici de paraziți la început de an școlar.

Minorii au fost spălați cu soluție de deparazitare pentru oi

Mama celor trei copii a declarat că le-a făcut baie cu o soluție organofosforică, care face parte din categoria pesticidelor. Micuții au început să se simtă rău instant.  Substanța este utilizată de regulă pentru combaterea paraziților la animalele domestice.

Pacienților li s-a administrat medicația specifică intoxicației cu substanțe organofosforice, după care, dată fiind starea critică în care se aflau, au fost transferați la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași, cu un echipaj de la Ambulanță, asistați de un medic ATI.

Copii de 4 și 7 sunt în prezent în stare stabilă, dar fata de 9 ani este intubată la ATI.

Așa cum cere procedura, asistentul social din cadrul SJU Bacău a raportat cazul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, la numărul unic de urgență 119, destinat semnalizării cazurilor de abuz, exploatare sau neglijare a copiilor, potrivit IPJ Bacău.

Ce este substanța organofosforică și cât este de toxică

Soluția organofosforică este folosită la deparazitarea oilor și este strict interzisă pentru oameni. Medicii au explicat că substanța este extrem de toxică și poate duce chiar la moarte. Când substanța pătrunde în corp prin piele, afectează toate funcțiile organismului.

Dacă o persoană a înghitit sau inhalat o substanță otrăvitoare și prezintă semne sau simptome cum ar fi: greață, vărsături, durere, tulburări respiratorii, convulsii, confuzie sau o colorație anormală a pielii, trebuie să se prezinte de urgență la spital.

„Este vorba despre un insecticid din categoria organofosforicelor, nu este tomoxan așa cum spun ei, această substanță pacienții o denumesc generic în acest fel dar de fapt este un organofosforic pe care îl cumpără de la farmaciile veterinare. Utilizarea lui de bază este pentru deparazitarea animalelor, dar în concentrații foarte mici și în niciun caz nu se utilizează pentru aplicații locale la om. La om, absorbția prin piele, cutanată, este foarte rapidă și exercită efecte extraordinar de toxice”, susțin specialiștii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”