Un bărbat a murit după ce a fost mușcat de o maimuță. Când s-a dus la spital era deja prea târziu

Un bărbat a murit după ce a fost mușcat de o maimuță marmoset. Deși a fost mușcat pe 15 iulie, a așteptat câteva săptămâni până să meargă la un doctor.
  • Publicat:
Un bărbat a murit după ce a fost mușcat de o maimuță. Când s-a dus la spital era deja prea târziu
Un bărbat a murit după ce a fost mușcat de o maimuță. Când s-a dus la spital, era deja prea târziu

Bărbatul în vârstă de 56 de ani a contractat rabie în urma mușcăturii care s-a produs în luna iulie, iar pe 27 august a murit, după ce boala i-a provocat o inflamație fatală la nivelul creierului și măduvei spinării.

Rabia este o infecție rară, dar gravă, care este de obicei cauzată de mușcătura sau zgârietura unui animal infectat. Vaccinarea și tratamentul pot preveni rabia, dar boala este aproape întotdeauna fatală odată ce apar simptomele, scrie The Sun potrivit NHS.

Rabia este destul de frecventă în anumite părți din Asia, Africa și America Centrală și de Sud. Bărbatul care a murit a contractat boala într-o zonă rurală, anunță presa locală G1. Mai exact, în Piripiri, o localitate din nord-estul Braziliei. Deși bărbatul a fost mușcat pe 15 iulie, a căutat îngrijiri medicale abia după câteva săptămâni, după ce a dezvoltat encefalită, o inflamație a creierului declanșată de virusul rabic.

Se pare că victima a început să experimenteze simptome precum vărsături, salivație excesivă și leșin pe 6 august. El s-a prezentat la Spitalul Regional Chagas Rodrigues din Piripiri pe 12 august, moment în care a fost transferat la un spital din capitala statului, Teresina. Și-a găsit sfârșitul pe 27 august la Institutul Natan Portella pentru Boli Tropicale.

Ultimele cazuri de rabie au fost observate în statul Piaui în urmă cu peste un deceniu, în 2013, scrie The Sun potrivit G1. La solicitarea Ministerului Sănătății din Brazilia, autoritățile de sănătate din Piripiri au fost solicitați să verifice acoperirea vaccinării antirabice la câinii și pisicile din regiune. Acest lucru vine după ce un focar rar de rabie a fost declarat la focile din Cape Town în luna iulie. Unsprezece dintre animale au fost testate pozitiv pentru acest virus mortal, după ce foci cu „ochi roșii ca cireșele” au fost văzute atacând violent oamenii de pe plajele din Cape Town.

Rabia: cum se manifestă și cum se tratează

Rabia este cunoscută ca un virus mortal care se răspândește de obicei printr-o mușcătură sau o zgârietură de la un animal infectat. Infecția este răspândită la nivel mondial, dar este predominant întâlnită în Asia, Africa și America Centrală și de Sud. Printre animalele care sunt cel mai probabil să răspândească boala se numără câinii, liliecii, vulpile, sconcșii și ratonii.

Semne și simptome care apar când ai rabie

După o mușcătură sau expunerea la rabie, virusul poate dura săptămâni sau luni până să înceapă să provoace simptome. Această perioadă de timp este ceea ce medicii numesc perioada de incubație, în care virusul călătorește prin corp către creier.

Unele dintre cele mai comune simptome ale rabiei includ:

  • febră
  • dureri de cap
  • salivație excesivă
  • spasme musculare
  • paralizie
  • confuzie mentală

Organizația Mondială a Sănătății descrie două manifestări principale ale bolii: rabia furioasă și rabia paralitică.

Persoanele sau animalele cu rabie furioasă pot părea agitate, pot deveni agresive și pot saliva excesiv, în timp ce alte simptome includ hiperactivitatea, frica de apă și chiar frica de aer proaspăt. Pe de altă parte, simptomele rabiei paralitice sunt mai subtile, cauzând de obicei paralizie treptată, în timp ce pacientul rămâne calm și lucid.

Tratamentul pentru rabie

Dacă ai fost mușcat sau zgâriat de un animal într-o zonă cu risc de rabie, ar trebui să cureți imediat rana cu apă și săpun timp de câteva minute. După, trebuie să dezinfectezi rana cu un dezinfectant pe bază de alcool sau iod și să aplici un bandaj simplu. După ce rana este tratată, ar trebui să consulți un medic cât mai curând posibil, iar acesta va decide dacă ai nevoie de vaccinare antirabică sau nu. Tratamentul post-expunere este aproape 100% eficient dacă este început înainte de apariția simptomelor de rabie.

Unele cazuri vor necesita administrarea de imunoglobulină, care este injectată în și în jurul rănii. Aceasta oferă protecție pe termen scurt dacă există o probabilitate semnificativă de infecție în rană. Tratamentul ar trebui să înceapă în câteva ore de la mușcătură, dar poate fi amânat până la 24 de ore, dacă este necesar.

Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”