Un bărbat din București a murit, după ce a pornit aerul condiționat! Greșeala care i-a grăbit sfârșitul

Un bărbat în vârstă de 56 de ani, din București, a ars de viu în propriul apartament după ce locuința sa a fost cuprinsă de flăcări.
  • Publicat:
Un bărbat din București a murit, după ce a pornit aerul condiționat! Greșeala care i-a grăbit sfârșitul
Un bărbat din București a murit, după ce a pornit aerul condiționat! Greșeala care i-a grăbit sfârșitul

Focul ar fi izbucnit în jurul orei 04:30 din cauza unui aparat de aer condiționat suprasolicitat, care a declanșat un incendiu devastator.

În aceste zile caniculare, aparatul era utilizat intens de familie, iar priza care îl alimenta a cedat sub presiune, provocând focul care a transformat casa într-o capcană mortală.

Cum a murit bărbatul

În timp ce soția și fiul bărbatului au încercat cu disperare să-l salveze, aceștia nu au reușit să ajungă la el din cauza flăcărilor și a fumului dens. Salvatorii, ajunși la fața locului în scurt timp, au reușit să-i evacueze pe femeie și pe băiatul acesteia, dar din păcate, pentru bărbatul imobilizat, ajutorul a venit prea târziu. Acesta suferea de o afecțiune renală gravă care îi îngreuna deplasarea, iar condițiile din locuință au făcut imposibilă salvarea lui la timp.

Incidentul a avut consecințe dramatice nu doar pentru familia îndoliată, ci și pentru ceilalți locatari ai blocului. Aproximativ 30 de persoane au fost evacuate de urgență, iar patru dintre ele au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza expunerii la fum și a șocului suferit. Tragedia s-a soldat și cu pierderea animalului de companie al familiei, o cățelușă care a fost găsită fără suflare în apartament.

Vecinii, șocați de cele întâmplate, au relatat că familia folosea frecvent aparatul de aer condiționat din cauza caniculei, iar bărbatul era dependent de aparate medicale, inclusiv pentru dializă. Din păcate, suprasolicitarea instalației electrice a dus la dezastrul care a curmat viața acestuia.

De ce nu e bine sa dormi cu aerul condiționat aprins

Expertul în electricitate Adrian Chelaru a explicat că astfel de incidente pot fi evitate dacă se respectă normele de siguranță. Utilizarea prelungitoarelor pentru alimentarea mai multor dispozitive de mare consum poate duce la supraîncălzirea cablurilor și la izbucnirea incendiilor, mai ales dacă sistemul electric nu este configurat corespunzător.

„În general, are legătură cu instalația electrică. Oamenii nu au foarte multe prize în casă și atunci au nevoie de un prelungitor. Vin cu un prelungitor și în afară de consumatorii pe care îi utilizau ei zi de zi mai adaugă fie un ventilator, un aer condiționat și toate le bagă în același prelungitor. Cablul începe să se încălzească, iar protecția dacă nu este aleasă corespunzător ea nu vă deconecta. Toată problema vă pica pe acest cablu care se vă topi și va lua foc. De obicei, prelungitoarele le găsim fie pe covor fie sub mobilă și din cauza suprasarcinii se încălzesc și vor lua foc”, a spus Adrian Chelaru, pentru protv.ro.

Acest incident servește drept un avertisment grav cu privire la pericolele ascunse ale aparatelor electrocasnice suprasolicitate, mai ales în contextul temperaturilor extreme. În ultima săptămână, pompierii din toată țara au intervenit la peste o mie de incendii, numărul acestora crescând semnificativ față de aceeași perioadă a anului trecut.

Sursă foto – varyapigu / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult