Un nevăzător a rămas cu mai puțin de jumătate din pensie, după recalculare, și va aștepta 9 ani pentru majorări

Un nevăzător în vârstă de 45 de ani s-a trezit cu o pensie redusă la mai puțin de jumătate, după recalculare. Deși autoritățile promit soluții, acestea rămân doar pe hârtie, iar asociațiile de profil amenință cu proteste în stradă, cerând urgent modificarea legislației.
  • Publicat:
Un nevăzător a rămas cu mai puțin de jumătate din pensie, după recalculare, și va aștepta 9 ani pentru majorări

În pragul unei noi etape de recalculare a pensiilor, nemulțumirile cresc printre pensionarii români, iar cazurile dramatice nu întârzie să apară.

La casele de pensii, cozile sunt interminabile, iar oamenii vin cu sutele pentru a reclama greșelile făcute în procesul de recalculare. Cel mai grav este că printre cei mai afectați sunt persoanele cu dizabilități, cei mai vulnerabili dintre pensionari.

În loc să primească sprijinul necesar, aceștia au descoperit că noile pensii sunt chiar și cu 80% mai mici decât cele anterioare.

Pensionar nevăzător: „Am rămas cu mai puțin de jumătate din pensie”

Printre cazurile revoltătoare este cel al domnului Nelu, un nevăzător în vârstă de 45 de ani, care și-a pierdut vederea complet în urmă cu peste 20 de ani. Deși și-a depășit condiția și a reușit să se integreze în societate, lucrând ca asistent medical de fizioterapie și masaj, pensionarea i-a adus o nouă lovitură. După 11 ani de muncă, a ieșit la pensie la limită de vârstă, însă noua formulă de calcul l-a lăsat cu mai puțin de jumătate din pensia pe care o avea.

„Am avut 1.853 de lei și am rămas cu 805 lei. Începând de la anul, nu voi beneficia de nicio majorare pentru că pensia se va indexa de la suma de 805 lei, până ce o va ajunge din urmă pe cea de 1.853. La o creștere medie de 10% pe an, aș avea nevoie de cel puțin 9 ani pentru a ajunge la nivelul vechii pensii” a declarat Nelu, potrivit digi24.ro.

Pentru mulți pensionari, precum Nelu, aceste calcule înseamnă ani de suferință și incertitudine, într-un sistem care promite echitate, dar aduce de fapt o nedreptate cruntă.

Autoritățile promit soluții, dar fără un termen concret

Marius Stanciu, secretar de stat la Ministerul Muncii, admite existența problemelor, dar răspunsurile autorităților rămân vagi și lipsite de un calendar clar.

„Persoana respectivă va rămâne cu cuantumul aflat în plată. Nu îi va scădea pensia. Vom căuta soluții și pentru ei. Recalcularea pensiilor s-a făcut după noua formulă bazată pe contributivitate,” a declarat oficialul, fără a oferi însă detalii despre modul în care vor fi corectate nedreptățile, conform sursei citate mai sus.

Situația a generat revolta asociațiilor persoanelor cu dizabilități, care se simt abandonate de un sistem care le promitea protecție. Florentin Rădulescu, președintele unei asociații pentru persoanele cu dizabilități, a declarat că singura soluție rămasă este protestul.

„Este singura modalitate care ne-a rămas la dispoziție. Nu ne-am dorit să ajungem aici, dar nu putem să stăm pasivi în fața unei asemenea nedreptăți. Mulți dintre membrii noștri sunt în vârstă și nu vor mai prinde nicio indexare.”

Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilităților din România (CNDR), a anunțat deja planuri de protest.

„Avem autorizație de protest pe 16 septembrie. Dacă până atunci nu va fi modificată legislația, vom ieși în stradă pentru a ne cere drepturile.”

Timpul este scurt pentru autorități, întrucât poștașii vor livra noile pensii începând cu 2 septembrie, iar pentru cei care primesc banii pe card, plata se va face de pe 12 septembrie. În fața unei crize de proporții, guvernanții par să ofere doar promisiuni fără substanță. În timp ce domnul Nelu și mii de alți pensionari așteaptă o rezolvare concretă, rămâne de văzut dacă presiunea publică va forța autoritățile să găsească soluții rapide sau dacă nedreptatea va continua să apese pe umerii celor mai vulnerabili.

Situația este un semnal de alarmă pentru un sistem care trebuie urgent reformat. În lipsa unor măsuri rapide și eficiente, protestele anunțate ar putea fi doar începutul unei lupte îndelungate pentru dreptate socială.

Sursă foto – AtlasComposer / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”