Un nou tratament pentru cancerul de col uterin reduce riscul de deces din cauza bolii cu 40%

Medicii salută un nou tratament pentru cancerul de col uterin, care reduce riscul de deces cu 40%, fiind cel mai mare progres împotriva acestei boli din ultimii 25 de ani.
  • Publicat:
Un nou tratament pentru cancerul de col uterin reduce riscul de deces din cauza bolii cu 40%

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei la nivel global, cu aproximativ 660.000 de cazuri noi și 350.000 de decese în fiecare an, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În Marea Britanie, sunt înregistrate aproximativ 3.200 de cazuri și 800 de decese anual.

Multe dintre persoanele afectate au în jur de 30 de ani, iar în ciuda îmbunătățirilor în îngrijire, cancerul recidivează în până la 30% dintre cazuri.

Cât timp a fost testat noul tratament pentru cancerul de col uterin

Noul plan de tratament a fost testat pe paciente recrutați pe o perioadă de 10 ani din Marea Britanie, Mexic, India, Italia și Brazilia. Acesta implică o tură scurtă de chimioterapie de inducție înainte ca pacientele să urmeze chimioradioterapia, tratamentul standard pentru cancerul de col uterin, care combină chimioterapia cu radioterapia.

Într-un studiu condus de University College London (UCL), s-a raportat că rezultatele studiului clinic de faza a treia au arătat o reducere de 40% a riscului de deces din cauza bolii și o reducere de 35% a riscului de recidivă a cancerului în decurs de cel puțin cinci ani. Constatările lor au fost publicate în jurnalul The Lancet.

Dr. Mary McCormack, cercetătoarea principală a studiului de la UCL, a declarat pentru The Guardian că această descoperire este cea mai semnificativă realizare în tratamentul cancerului de col uterin de la sfârșitul secolului trecut. „Aceasta este cea mai mare îmbunătățire a supraviețuirii de la adoptarea chimioradioterapiei în 1999,” a spus ea.

„Fiecare îmbunătățire a supraviețuirii pentru o pacientă cu cancer este importantă, mai ales când tratamentul este bine tolerat și administrat într-o perioadă relativ scurtă, permițând femeilor să se întoarcă rapid la viața lor normală.”

Cercetătorii de la UCL și spitalul University College London (UCLH) au finalizat o monitorizare pe termen lung a pacientelor care au primit o tură scurtă de chimioterapie înainte de chimioradioterapie.

Ce a analizat studiul

Studiul Interlace, finanțat de Cancer Research UK și UCL Cancer Trials Centre, a analizat dacă o serie scurtă de chimioterapie de inducție înainte de chimioradioterapie ar putea reduce recidivele și decesele în rândul pacientelor cu cancer de col uterin local avansat, care nu s-a răspândit la alte organe.

Studiul a recrutat 500 de femei care au fost repartizate aleatoriu pentru a primi fie noul regim de tratament, fie tratamentul standard de chimioradioterapie. La niciuna dintre pacientele participante, tumorile nu se răspândiseră la alte organe.

În cadrul studiului, un grup a primit noul regim de șase săptămâni de chimioterapie cu carboplatin și paclitaxel. Acest tratament a fost urmat de radioterapie standard, plus chimioterapie săptămânală cu cisplatin și brahiterapie, cunoscută sub numele de chimioradioterapie. Grupul de control a primit doar tratamentul standard de chimioradioterapie.

După cinci ani, 80% dintre pacientele care au primit un scurt curs de chimioterapie inițial au supraviețuit, iar în cazul a 72% dintre ele, cancerul nu a recidivat și nu s-a răspândit. În grupul care a primit tratamentul standard, 72% au supraviețuit, iar la 64% dintre ele cancerul nu a revenit și nu s-a răspândit.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”