Valul de căldură persistă în România, dar în anumite zone se vor înregistra reprize de ploaie cu tunete și fulgere

Românii nu scapă de caniculă. ANM a prelungit codul portocaliu de căldură extremă pentru mai multe zone ale țării.
  • Publicat:
Valul de căldură persistă în România, dar în anumite zone se vor înregistra reprize de ploaie cu tunete și fulgere
Canicula persistă în majoritatea zonelor din țară/ foto: shutterstock

Ziua de luni, 26 august 2024, ne aduce caniculă și disconfort termic în cea mai mare parte a țării. Meteorologii au extins alertele de temperaturi extreme și în vestul țării, unde trei județe vor fi sub cod portocaliu. Și în următoarele zile va fi extrem de cald, dar de la jumătatea săptămânii, meteorologii anunță ploi în majoritatea zonelor țării.

Canicula persistă în majoritatea zonelor din țară

Zone afectate de caniculă vor fi: județele Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași, Botoșani.

„Acest val de căldură, care ține de aproape 2 săptămâni, se mai extinde și intensifică ușor în țara noastră. La fel se va întâmpla și mâine și poimâine, când valul de căldură sau canicula, să spunem, va cuprinde aproape toată țara. Vor scăpa doar zonele depresionare din estul Transilvaniei și, bineînțeles, zona litoralului”, a spus meteorologul Mihai Timu, la Digi24

”Valul de căldură va persista pentru a douăsprezecea zi consecutiv. În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și în municipiul București va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade”, mai arată specialiștii ANM.

Cod galben de ploi și vijelii

De asemenea, va fi cod galben de ploi şi vijelii în zona Carpaților Orientali. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

foto: ANM

De marți, 27 august 2024, vremea se schimbă radical. Vin precipitațiile în majoritatea zonelor țării. Vor fi căderi de grindină și cantități de apă însemnate.

„Vorbim de o revenire a ploilor, a fenomenelor de instabilitate atmosferică. De marți până spre finalul săptămânii viitoare vom avea perioade local și temporar cu averse torențiale, descărcări electrice, posibil căderi de grindină și cantități de apă mai însemnate. Aceste fenomene par să vizeze mai degrabă centrul, sudul și estul țării, inclusiv zonele montane”, a mai spus meteorologul.

Zi fierbinte și în Capitală

În București se anunță încă o zi cu 37 de grade la umbră. După-amiază cresc șansele de ploaie și se pornește și vântul. Urmează o noapte tropicală, cu 20 de grade Celsius.

Temperaturile ridicate se mențin ridicate și la munte. În a doua parte a zilei, în masivele sudice și în cele estice, se înnorează și vin averse care, în intervale scurte de timp, vor aduce 25 de litri de apă pe metru pătrat.

Vremea pe litoral

Pe litoral, vremea va fi frumoasă și călduroasă. Norii apar sporadic, iar vântul are unele intensificări după orele prânzului. Pe plajă se ating cel mult 32 de grade, iar apa marii are în jur de 27 de grade.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”