Vârsta de pensionare la femei se schimbă. Ce se întâmplă de la 1 septembrie 2024

Se schimbă legea pentru vârsta de pensionare la femei. Reguli noi din 1 septembrie
  • Publicat:
Vârsta de pensionare la femei se schimbă. Ce se întâmplă de la 1 septembrie 2024
Se schimbă vârsta de pensionare la femei. foto: freepik

Toamna vine cu modificări importante pentru pensionarii din România. De la data de 1 septembrie 2024 intră în vigoare o nouă lege care va schimba total vârsta de pensionare la femei. În acest moment, vârsta de pensionare pentru femei în România este de 62 de ani și trei luni. 

Se schimbă vârsta de pensionare la femei

Începând cu data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege care va schimba vârsta de pensionare pentru femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu unele precizări în această situație. De asemenea, sunt cazuri în care doamnele vor ieși mai târziu la pensie, dar și în care se vor bucura, mai devreme, de indemnizația de la stat.

Va crește până la 65 de ani

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că vârsta de pensionare va crește treptat până la 65 de ani, urmând să atingă acest prag în anul 2035.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a explicat Ministrul Muncii, potrivit sursei citate mai sus.

Femeile care au copii ies la pensie mai devreme

Un alt aspect important este faptul că femeile care au copii vor avea oportunitatea de a ieși la pensie mai devreme, după cum urmează:

  • pentru un copil – cu un an;
  • pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;
  • pentru 3 copii – 2 ani;
  • pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;
  • pentru 5 copii – 3 ani;
  • pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

„Legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a mai transmis Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian