Viitura de pe Dunăre se îndreaptă către România. Primarii, avertizați să se pregătească pentru evacuări

Nu am scăpat de furia apelor, ce e mai rău acum ar putea urma. Este alertă pe Dunăre, după ce fluviul a ieșit deja din matcă în Austria, Slovacia și Ungaria, iar viitura se îndreaptă spre România.
  • Publicat:
Viitura de pe Dunăre se îndreaptă către România. Primarii, avertizați să se pregătească pentru evacuări

Săptămâna viitoare, debitul Dunării va fi dublu faţă de cel normal pentru această perioadă. Primarii localităţilor de pe malurile Dunării au fost deja avertizaţi să fie pregătiţi pentru evacuări.

Debitul Dunării se va dubla

Debitul Dunării la intrarea în ţară a atins sâmbătă valoarea de 6.100 mc/s, în condiţiile în care cu 10 zile în urmă, în data de 13 septembrie, era de numai 2.200 mc/s, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

Totodată, în aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Galaţi şi în scădere pe sectorul Isaccea – Tulcea.

Potrivit INHGA, viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie, însă debitele maxime vor semnificativ mai mici la intrarea pe teritoriul românesc, având în vedere că debitele înregistrate sâmbătă la Budapesta, de 8.200 mc/s, au fost în scădere faţă de valorile maxime prognozate.

„Debitele medii zilnice vor fi, în general, în scădere, exceptând râurile din sudul ţării unde vor fi relativ staţionare. Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite, în a doua parte a intervalului de prognoză, pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte, cu probabilitate mai mare în vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ prognozate şi propagării”, avertizează hidrologii.

Măsuri preventive pentru a limita efectele viiturii

Pentru a preveni inundațiile și a limita pagubele, echipele de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române (ANAR) au pregătit mii de saci de nisip. O parte din aceștia au fost deja distribuiți în apropierea sectorului românesc al Dunării, alături de echipamente și utilaje necesare intervențiilor rapide.

Deși situația rămâne sub control, autoritățile continuă să monitorizeze evoluția debitelor și să ia măsuri pentru a preveni eventualele inundații, în special în zonele cu risc ridicat.

Sursă foto: Shuttterstock.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”