Vijelii și furtuni puternice peste România! Valul de căldură se va mai domoli: atmosferă instabilă în mare parte din țară

Pentru ziua de joi, 29 august, meteorologii au anunțat că vremea va fi instabilă, iar ploile vor ajunge și la 40 de litri de apă pe metru pătrat.
  • Publicat:
Vijelii și furtuni puternice peste România! Valul de căldură se va mai domoli: atmosferă instabilă în mare parte din țară
Avertizări meteo de vremea rea. foto: freepik

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru finalul lunii august. Canicula s-a domolit și sunt anunțate furtuni și vijelii, în cea mai mare pare a țării.

Conform meteorologilor, atmosfera se menține instabilă în Dobrogea, în Moldova și în Transilvania, de asemenea, în Muntenia și în Oltenia. Precipitații vor aduce peste 40 de litri de apă pe metru pătrat, iar în unele zone va cădea și grindina.

Avertizări meteo de vremea rea

Conform meteorologilor, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, sudul Transilvaniei, nordul și estul Munteniei, nord-estul Olteniei, local în Carpații Orientali și Meridionali, joi, pe 29 august, de la ora 10 și până la 23 sunt vizate fenomene de instabilitate atmosferică și averse cu cantități însemnate de apă.

„Vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (viteze în general de 50…60 km/h) și vijelii. Izolat vor fi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp”, au precizat meteorologii.

foto: ANM

Vremea în Capitală

În București, vremea va fi instabilă: soare cu nori, averse destul de abundente după-amiaza și o maxima de 29 de grade. Peste noapte mai vin câteva reprize de ploaie, iar spre dimineața minima ajunge la 18 grade.

La munte ploile apar pe spații mici, dar pot lasă în urma cantități însemnate de apă în intervale scurte de timp. Sunt condiții de grindină, iar vântul se intensifica în timpul averselor.

Cod portocaliu de averse torențiale pe litoral

În restul teritoriului vremea va fi în general instabilă. Temporar vor fi înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului în Dobrogea, pe arii relativ extinse în Muntenia, local în Moldova, la munte și pe arii mai restrânse în Oltenia, Transilvania și Maramureș./ ANM a emis și un Cod portocaliu pentru joi, până la ora 23, care va fi în vigoare și vineri, 30 august, până dimineață la ora 10.

Vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-40 l/mp și izolat de peste 50-60 l/mp.

Pe alocuri, în sud-est, cantitățile de apă vor fi însemnate și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 35 de grade, iar cele minime între 11 și 21 de grade.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”