Un virus care ar fi pornit din România provoacă teamă în Europa. O țară a impus deja o taxă la graniță

Un virus care ar fi pornit în două zone diferite din România provoacă teamă în Europa, în timp ce o țară vecină a impus deja o taxă la graniță.
  • Publicat:
Un virus care ar fi pornit din România provoacă teamă în Europa. O țară a impus deja o taxă la graniță
Un virus care ar fi pornit din România provoacă teamă în Europa. O țară a impus deja o taxă la graniță

Două mici localități din județele Timiș și Grecia au devenit o amenințare pentru Grecia și Bulgaria, din cauza unui virus despre care se presupune că ar fi pornit de la noi.

Cauza este pesta provocată de virus și care a afectat deja mai multe ferme din Grecia.

În Grecia, pesta care afectează piața caprinelor și ovinelor, a luat mari proporții. Până acum, au fost identificate focare de animale infectate în Thessalia, Corint, Attica și Creta, în timp ce serviciile din Macedonia Centrală și Epir au intrat, la rândul lor, în alertă, transmiţând producătorilor să pună în aplicare cu strictețe instrucțiunile autorităților.

Deplasările și sacrificările de animale au fost interzise, iar controalele au fost extinse inclusiv la fabricile de brânzeturi. Producătorii amenință cu procese, presiunile asupra guvernului pentru despăgubiri cresc, iar fermierii sunt în pragul disperării… Potrivit unor estimări, această situație va continua până în luna septembrie, dacă totul va merge bine în ceea ce priveşte stabilirea trasabilităţii virusului și măsurile de izolare.

Crescătorii de animale din Grecia s-au plâns că în ultimul timp au fost importate din România în jur de 5.000 de animale, fără a fi efectuate controalele necesare.

Bulgaria a introdus o taxă începând cu 1 septembrie 2024

O taxă de dezinfecție în valoare de 10 euro (20 de leva) va fi introdusă de la 1 septembrie și va trebui plătită de șoferii camioanelor care transportă animale și care intră în țară.

Taxa de 20 de leva se aplică tuturor camioanelor de peste 3,5 tone, în timp ce pentru autoturismele și vehiculele sub 3,5 tone taxa a fost stabilită la 4 leva (2 euro), noteaza Komotini Press, o publicație din Grecia.

Măsura se aplică la toate punctele de intrare în Bulgaria de la frontierele cu Grecia, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia și România și este implementată ca urmare a depistării unor boli contagioase la caprine și ovine.

sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian