Vouchere de alimente și de încălzire pentru români. Banii vor fi virați în conturi

Noi vouchere de alimente și de încălzire sunt pregătite pentru milioane de români, iar Guvernul a anunțat că banii vor fi virați în conturi.
  • Publicat:
Vouchere de alimente și de încălzire pentru români. Banii vor fi virați în conturi

În ceea ce privește celebrele vouchere de alimente, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat și data la care va fi livrată o nouă tranșă de bani aferente tichetelor sociale, în valoare de 250 de lei.

Astfel, în luna octombrie, Guvernul va vira banii în conturile a aproximativ 2,6 milioane de români.

„Pentru luna octombrie avem o nouă tranșă pentru tichetele sociale, dacă vreți renumitele vouchere pentru alimente, de 250 de lei. Am majorat și plafonul până la care se poate beneficia de aceste sume, plafonul fiind pentru venituri de până la 2.210 lei. În luna octombrie avem o nouă tranșă care va fi pe cardurile a 2,6 milioane de cetățeni”, a declarat ministrul Adrian Câciu.

Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a vorbit, la finalul ședinței de Guvern, și despre ajutorul de încălzire pentru români.

„În ceea ce privește voucherele de energie, ele erau finanțate din exercițiul financiar 2014-2020. A fost o modificare pe care am agreat-o cu Comisia Europeană, având în vedere situația din 2022 și 2023. Pentru 2025 avem partea ajutor de încălzire și legislația pe care o gestionează Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii astfel încât persoanele vulnerabile să poată să aibă sprijin acolo unde este nevoie pentru a trece peste iarnă cu bine”, a explicat Adrian Câciu.

Voucherele de energie în valoare de 700 de lei, acordate de două ori pe an, sunt destinate persoanelor cu venituri mici, oferindu-le un ajutor important pentru a acoperi facturile de încălzire.

Spre deosebire de anul trecut, când acest sprijin provenea din fonduri europene, în prezent, finanțarea este asigurată integral din bugetul de stat.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că românii ale căror pensii au crescut după recalculare vor primi în continuare ajutorul pentru încălzire.

”Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a anunțat premierul.

De asemenea, Guvernul a confirmat că românii care primesc vouchere de încălzire vor beneficia de acest ajutor și în iarna ce urmează.

”Ajutorul pentru încălzirea locuințelor și suplimentul pentru energie, energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin. Potrivit Ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor, rezultat în urma procesului de recalculare potrivit Legii 360/2023 din sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii.

Măsura se va aplica între 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”