Vouchere noi de la stat. Care sunt românii care ar putea beneficia de ele

  • Publicat:
Vouchere noi de la stat. Care sunt românii care ar putea beneficia de ele

Ministrul Justiției a informat faptul că România a aprobat acordarea primului voucher victimei unei infracțiuni sexuale. Alina Gorghiu a oferit mai multe informații.

Vouchere de 18.500 de lei pentru români

Ministerul Justiţiei publică un nou ghid destinat persoanelor afectate de infracţiuni. Acest ghid oferă detalii esenţiale despre:

  • drepturile victimei
  • asistenţa juridică disponibilă
  • compensaţiile financiare de care pot beneficia de la stat
  • precum şi informaţii despre ordinele de protecţie.

Într-un videoclip postat pe Facebook, Alina Gorghiu a făcut o prezentare detaliată a conţinutului ghidului. Aceasta a subliniat importanţa citirii ghidului pentru victimele violenţei şi hărţuirii sexuale, recomandându-le să-şi aloce timp pentru a-l parcurge. Ea a explicat că acest ghid este destinat să ajute atât victimele individuale, cât şi pe cei care doresc să sprijine o colegă sau un coleg aflat într-o situaţie similară.

”Ia-ţi o clipă de răgaz şi citeşte ghidul pentru faptele de violenţă şi hărţuire sexuală. Aşa te ajuţi pe tine la nevoie, ajuţi o colegă sau un coleg şi orice altă victimă a violenţei şi a abuzurilor sexuale sau de orice altă natură. Ministerul Justiţiei a elaborat acest ghid într-o formă foarte simplă, într-o formă accesibilă vouă tuturor.

Acest ghid va fi publicat astăzi pe site-ul Ministerului Justiţiei şi vă arată unde, cum, când şi cui vă puteţi adresa, care este legislaţia şi ce drepturi aveţi.

Există legi, există pârghii, există instrumente care sprijină şi apără orice victimă din România. E nevoie însă de foarte mult curaj din partea oricui pentru a se adresa autorităţilor. Vă îndemn să nu rămânem indiferenţi. Toţi trebuie să ajutăm o victimă aflată în dificultate”, a subliniat Gorghiu.

Victimele vor primi ajutor financiar

Ministrul Justiţiei a menţionat că ajutoarele financiare pentru victime pot fi oferite din fondurile confiscate de la infractori, administrate de minister.

”Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale”, adăuga ministrul Justiţiei.

Este necesar ca victima să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu

În continuare, ministrul a oferit mai multe informații. Pentru a obține vouchere, este necesar să completezi un formular de cerere la Tribunalul de unde ai domiciliu și să furnizezi anumite documente justificative.

Prin cererea respectivă, victima solicită un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.

Pentru anul 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere. În funcție de necesități, numărul acestora poate fi suplimentat, conform informațiilor publicate de Alina Gorghiu.

„Pentru aceasta, este necesar ca victima să depună o cerere la Tribunalul de unde are domiciliu, prin care să solicite un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente.

Procedura detaliată poate fi consultată aici. Pentru anul 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere. În funcție de necesități, numărul acestora poate fi suplimentat”, a conchis ministrul.

Sursa foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”