Obezitatea reprezintă o problemă gravă de sănătate, iar managementul obezității este important atât în timpul procesului de intervenție nutrițională cât și după.
Obezitatea nu este o problemă estetică, ci o boală cronică ce se însoțește de peste 200 de complicații care pun viața pacienților în pericol. Pe lângă bolile cronice asociate în mod tradițional cu obezitatea, cum sunt diabetul sau problemele cardiovasculare s-a dovedit că obezitatea este legată și de anumite tipuri de cancer, printre care cele colorectale, de pancreas, de rinichi, de col și ovar. Acestea sunt tipuri de cancer care sunt în creștere cu precădere în rândul populației tinere. În cazul femeilor, cele legate de obezitate și suprapondere au reprezentat 40% din totalul cazurilor de cancer diagnosticate în anul 2014 conform CDC.
Mai mult, urmări ale obezității există și după scăderea în greutate. Într-adevăr, obiectivul primar este aducerea pacientului la o greutate sănătoasă fără a îi provoca dezechilibre majore sau alte probleme de sănătate pentru a îi îmbunătăți sănătatea metabolică și a reduce riscurile de comorbidități. Dar menținerea rămâne o provocare și se pare că celulele adipoase au o memorie epigenetică obezogenă care influențează reacțiile organismului și după scăderea în greutate.
În consecință, obezitatea trebuie abordată medical, în echipă multidisciplinară, cu un tratament bazat pe ghiduri și protocoale de tratament, iar pacienții trebuie să rămână sub observație și în perioada de menținere.
„În clinică, abordarea pacientului care suferă de obezitate respectă ghidurile de tratament în vigoare, pacientul beneficiind de un diagnostic corect și complet al afecțiunilor asociate, de monitorizare în implimentarea unui regim alimentar corespunzător obiectivelor și nevoilor personale. Tratamentul este intensiv, mă întâlnesc săptămânal cu pacienții mei deoarece toate ghidurile susțin nevoia de cel puțin 26 de ore de consultații. Să nu uităm că aceleași ghiduri recomandă și terapia cognitiv comportamentală, pe care pacientul o poate urma în clinica noastră dar și terapia medicamentoasă sau chirurgicală”, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la clinica Smart Nutrition, doctor în medicină, certificată SCOPE, EASO European Clinical Fellow.
„Abordarea clinicii pentru pacienții care suferă de obezitate sau suprapondere este calificată de profesionalism și este centrată pe pacient. Certificarea din partea EASO vine ca o recunoaștere a muncii pe care o depunem și a calității serviciilor medicale oferite de echipa noastră. Această certificare ne va da acces la colaborarea cu o rețea europeană de specialiști în domeniul obezității care lucrează în permanență pentru crearea și updatarea standardelor de îngrijire a pacientului care suferă de obezitate”, declară Andreea Vasile, director Clinica Smart Nutrition.
Foto: shutterstock