Cosmina Grigore este una dintre femeile din România care, în urmă cu 7 ani, primea diagnosticul de cancer mamar. Anual, peste 9 mii de românce sunt diagnosticate cu tumori mamare maligne.
Lupta cu cancerul mamar este un demers de lungă durată, care presupune investigații imagistice, terapii oncologice, intervenție chirurgicală și monitorizare post tratament. Cosmina Grigore, supraviețuitoare a cancerului, descrie modul cum primirea diagnosticului poate afecta psihicul unei femei:
„Impactul psihologic al cancerului este major. Aș spune că este ceva care te transformă pentru totdeauna și nu vei mai putea să fii niciodată cum ai fost înainte. Indiferent că alegi să faci reconstrucție, intraoperator chiar, ceva în tine se schimbă și se va schimba radical pentru totdeauna.
Și este foarte important să înțelegem acest lucru, în primul rând ca societate, pentru a crea demersuri constructive care să sprijine femeia diagnosticată cu cancer de sân. Apoi este important ca familia să înțeleagă lucrul acesta, ca să susțină persoana dragă diagnosticată cu cancer și să o înțeleagă.”
Pentru a trece cu bine peste toată această etapă dificilă de diagnostic și tratament, pacientele diagnosticate cu cancer mamar primesc susținerea echipei multidisciplinare de specialiști. Din aceasta fac parte medicul de familie, specialistul în imagistică, oncologul, chirurgul și psihologul. Un rol important îl pot avea și grupurile de suport, dar și un coach care poate ghida pacientele cu cancer pe tot parcursul tratamentului.
Pentru a veni în sprijinul femeilor diagnosticate cu cancer de sân, Cosmina Grigore a fondat Asociația Imunis și a inițiat mai multe proiecte menite să ofere un plus de speranță pacientelor. Se știe că la ora actuală, terapiile de ultimă generație pentru cancerul mamar, aplicarea acestora de către echipele multidisciplinare și susținerea psihologică a pacientelor cresc șansele de supraviețuire pe termen lung.
Despre toate acestea, am stat de vorbă cu Cosmina Grigore, Președinte al Asociației Imunis și supraviețuitoare a cancerului mamar, în cadrul proiectului „Stop cancer de sân!”, susținut de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”.