Cancerul de sân este o afecțiune complexă, care presupune dezvoltarea tumorilor maligne la nivelul sânilor. Acestea apar din cauza înmulțirii unor celule anormale din corp pe care mecanismele de apărare ale organismului nu le mai pot anihila. Celulele se divid haotic, se înmulțesc excesiv și astfel apare cancerul mamar.
În stadii incipiente, un cancer de sân nu dă simptome. Tocmai de aceea sunt importante autopalparea, vizita anuală la medic, ecografia și mamografia de screening. Pe măsură ce tumora mamară avansează, aceasta se poate simți la autopalpare, poate da roșeață la nivelul pielii sau secreții mamare anormale. Odată depistată o leziune mamară, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii. Diagnosticul de precizie se pune după rezultatul biopsiei, țesutul recoltat fiind analizat în laborator de către specialistul anatomopatolog.
Dacă în primă fază, femeile ajung de multe ori la medicul de familie, acesta le va orienta către imagistul specialist în senologie. Apoi, urmează diagnosticul de precizie prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei. Diagnosticul se pune în cadrul unei echipe multidisciplinare de specialiști din care fac parte imagistul, oncologul, chirurgul și radioterapeutul. Acestei echipe i se pot adăuga psihologul, nutriționistul, dar și grupurile de suport pentru paciente.
În cadrul echipei multidisciplinare care tratează un cancer de sân, un rol important îl are oncologul. În funcție de tipul de cancer de sân și de stadiul bolii, oncologul alături de membrii echipei, va stabili tipul de tratament medicamentos. La ora actuală, în cancerul de sân se pot recomanda chimioterapia, terapia hormonală, terapia targetată și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia medicamentoasă la momentul stabilit de echipa multidisciplinară.
În interviul video pe care ni l-a acordat în cadrul proiectului „Stop cancer de sân!” susținut de Roche și „Ce se întâmplă, doctore?”, dr. Daniela Zob, medic primar oncolog în cadrul Institutului Oncologic din București a explicat pe larg importanța echipei multidisciplinare în tratarea unui cancer de sân.