Creierul uman este fără îndoială unul dintre fascinante obiecte de studiu pentru cercetători. Deși până la ora actuală, se cunosc multe lucruri despre creier, acesta are și multe necunoscute.
De exemplu, știm până la această oră că acest organ fascinant este compus din peste 10 mii de tipuri diferite de neuroni.
Se estimează că într-o porțiune din creier de dimensiunea unui fir de nisip există 100 de mii de neuroni și un miliard de sinapse.
Generăm în jur de 48 de gânduri pe minut, ceea ce înseamnă 70 de mii pe zi.
În doar 5 minute fără oxigen, celulele cerebrale încep să se deterioreze ceea ce poate fi dramatic pentru funcționarea întregului organism.
Pe lângă accidente sau diverse afecțiuni, creierul poate suferi semnificativ din cauza stresului sau a depresiei. Acestea pot chiar reduce dimensiunea creierului.
Și lipsa de acizi grași de tip Omega 3 din dietă poate afecta semnificativ funcționarea acestui organ fabulos.
De asemenea, expunerea indelungata la dispozitive precum telefonul mobil dăunează creierului, mai precis unor proteine, ca urmare a electromagnetismului.
Să nu uităm nici de meseriile moderne și de încercarea de a face mai multe lucruri în același timp. Creierul nostru nu este încă dezvoltat pentru multitasking.
O mulțime de mistere planează încă asupra funcționării creierului, dar și asupra cauzelor unor afecțiuni. De exemplu, nu se știe cu precizie care este cauza demențelor, cea mai frecventă fiind cea de tip Alzheimer.
În aceeași măsură nu se cunosc exact cauzele formării tumorilor cerebrale, fiind însă menționați deseori factori de risc precum vârsta foarte mică sau cea înaintată, expunerea la toxine sau sexul masculin.
Există însă și vești bune: creierul nostru poate forma celule noi datorită plasticității. Formarea de celule noi se numește neurogeneză.
Despre creier, afecțiunile care îl pot îmbolnăvi, obiceiurile nocive pentru creier, dar și lucrurile care îi fac bine am stat de vorbă în CSID.RO Live cu prof. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, Director Științific al Spitalului Clinic SANADOR.
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]
Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video.
Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român.
A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale.
Este coordonator al departamentului ...