Oboseala poate fi preîntâmpinată sau combătută. Cel puțin, asta ne spune colega noastră Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală. Ritmul vieții de azi este unul foarte alert cu multe proiecte și responsabilități. Fapt ce ne determină să reducem din timpul de odihnă și, din păcate, acest lucru se reflect în starea noastră de bine. Devenim obosiți cronic! Iată ce spun cercetătorii în psihologie că ar trebui să facem pentru a preveni oboseala:
Să uităm de multitasking!
Deși într-o vreme, multitaskingul era un prilej de laudă, azi, neurocercetătorii spun că este biletul pentru Alzheimer. El trebuie clar înlocuit cu atenția focusată pe o singură activitate. Și acest lucru ar trebui aplicat și în viața personală, nu doar la job. Adică să renunțăm la TV sau telefon, atunci când suntem la masă, de exemplu. Astfel preîntâmpinăm oboseala.
Să nu uităm să facem și ce ne place!
Muncim, avem responsabilități la job și în familie. Însă, creierul nostru are nevoie și de activități care să-i facă plăcere, să-l deconecteze. Așa că fie că facem sport, ne conectăm cu natura, ne uităm la un serial pe acre-l așteptam demult, ne jucăm cu câinele sau ieșim în parc cu rolele, avem nevoie și de timp în care să facem ceva care să ne placă. Doar așa, creierul nostrum poate să ducă și responsabilitățile și rutina.
O alimentație echilibrată!
Oboseala are mare legătură cu stilul de alimentație. Dacă sunt prea mulți carbohidrați sau prea multe grăsimi, organismul ne va lua din energie pentru a putea digera acele alimente. Așa că aveți grijă și la ce puneți în farfurie, dacă vreți să vă mențineți tonusul fizic și mental pe parcursul unei zile.