Prima întâlnire poate pune destul de multă presiune pe umerii celor doi. Sunt multe așteptări, multe măști, e foarte dificil să îți dai voie să fii autentic, mai ales când nu știi prea multe despre celălalt. Iată ce spune colega noastră, Bianca Poptean, psiholog, că ar fi indicat să facem la prima întâlnire.
Cine n-a fost în postura să meargă la o primă întâlnire și să nu știe la ce să aștepte, ce subiecte să abordeze, cum să se poarte, cât de autentic să-și dea voie să fie? Fiecare dintre noi am fost în această postură. Și de fiecare dată a fost o ieșire din zona de confort, a fost ca o aruncare în necunoscut. Dacă îți dorești o relație sănătoasă, iată câteva sugestii ce-ți pot fi de ajutor la prima întâlnire.
Arată-i partenerului cum vrei să te trateze prin felul în care te tratezi tu! Prima persoană care ar trebui să te trateze minunat ești tu. Nu poți avea pretenția ca celălalt – fie că e partener, coleg, prieten sau copil – să te trateze cu respect, dacă tu nu faci acest lucru. Înțelege că tu setezi nivelul de respect prin respectul pe care ți-l arăți tu singur.
Încearcă să renunți la proiecții! Nu e corect să-ți pedepsești noii parteneri pentru vechile răni. Adică nu-i pedepsi pe cei cu care te întâlnești acum pentru duferințele pe care le-ai îndurat de la parteneri din trecut. e indicat să vindeci acele suferințe înainte de a intra într-o nouă relație.
La prima întâlnire fii curios să cunoști universul celuilalt! Încearcă să înlocuiești judecata și critica cu curiozitate pentru cine este celălalt. Dă-ți voie să-l descoperi, fii curios despre universul și experiențele care l-au modelat și fă asta cu bunăcredință și bucurie. Pentru că ai privilegiul să cunoști o persoană care îți poate deveni partener.
Arată-te așa cum ești, nu cum crezi că ar vrea celălalt să fii! Chiar dacă e atât de greu, mai ales la prima întâlnire, dă-ți voie să fii autentic, să te arăți cine ești, nu să încerci să pari cine crezi că ar vrea celălalt să fii. Evident, pentru a putea face asta, e nevoie de o călătorie de autocunoaștere și autodezvăluire.
Renunță la jocuri și măști, asta doar dacă nu vrei să le joci sau să le porți pentru totdeauna!