O relație toxică presupune că cel puțin unul dintre parteneri nu se simte bine în acea relație, este făcut să se simtă neputincios, lipsit de valoare, neimportant. E dificil să descoperi că te afli într-o relație toxică, dar este și mai greu să ieși dintr-o astfel de relație. Iată 6 întrebări pe care colaga noastră, Bianca Poptean psiholog, te îndeamnă să ți le pui după ce ieși dintr-o relație toxică.
Ce nevoi ți se împlineau în acea relație? (nevoia de a primi afecțiune, de exemplu). Cum poți să faci astfel încât să-ți împlinești tu acele nevoi (sau măcar o parte din ele), astfel încât să nu mai cauți cu disperare o persoană care să ți le împlinească.
Ce îți lipsește cu adevărat la acea persoană? Gândește-te la toată relația, nu doar la momentele bune din ea.
Ce minciuni ți-ai spus pentru a justifica tiparul de comportament negativ al partenerului toxic: minciunile, faptul că nu avea un comportament consecvent sau că nu-ți oferea ce aveai nevoie.
Ai acceptat în mod real acea persoană sau te-ai gândit la potențialul ei și la cum ar fi dacă s-ar schimba? Și, apoi, poate ai fost dezamăgit că nu ai reușit asta.
Ai văzut cum era acea persoană în realitate sau o vedeai cum voiai tu ca ea să fie?
Cum poți avea grijă de tine, în loc să te trădezi, așa cum ai făcut-o în această relație toxică?
E important să-ți pui aceste întrebări și să găsești ancore și resurse pentru ceea ce trăiești acum, în prezent, atunci când ieși dintr-o relație toxică. Pentru că, fără să-ți dai seama, fie te întorci în acea relație, fie intri într-una asemănătoare. Dacă ești în această stuație, răspunde onest și notează-ți răspunsurile. Recitește-le ori de câte ori e nevoie! Și, poate mergi la un psiholog să afli de ce ai fost atras de un astfel de partener și de ce ai ajuns să stai într-o astfel de relație.