Acneea adolescentină: cum se îngrijește corect pielea cu acnee

Dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerologie, explică pe larg cum se îngrijește corect pielea cu acnee.

Conform Academiei Americane de Dermatologie, 85 la sută dintre adolescenții și tinerii cu vârste între 12 și 24 se confruntă cu episoade de acnee. Această afecțiune dermatologică se diagnostichează mai ales la adolescenți, dar poate apărea și la adulți. Dacă acneea nu este tratată corect, iar pielea nu beneficiază de îngrijirea potrivită, acneea se poate agrava și poate avea un impact major asupra psihicului adolescenți.

Ce este acneea?

„Acneea este o boală inflamatorie cronică, cu un mecanism complex de apariție și de întreținere. Dezvoltarea leziunilor de acnee are la bază microcomedoanele. Acestea sunt niște formațiuni precursoare leziunilor de acnee. În esență, arată ca niște mic dopuri de cheratină și sebum care se formează în infundibulul foliculului pilos și din ele, vor rezulta mai departe punctele negre, punctele albe, papulele, pustulele și nodulii. Pot să vă spun că la nivel global, acneea ocupă locul al doilea ca prevalență, după eczeme și dermatita atopică.

Într-adevăr, vârsta adolescenței este cea la care acneea este cea mai frecventă, prevalența la această vârstă fiind estimată la 90 la sută, la nivel global. Acneea poate să apară și după vârsta adolesecenței și atunci lucrurile sunt diferite.  În adolescență, apare mai frecvent la băieți, dar acneea care apare după vârsta adolescenței afectează în principal femeile” ne-a declarat în interviul video dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerologie.

De ce apare acneea?

Acneea poate avea mai multe cauze, iar printre factorii de risc și cauze se numără excesul de sebum, secrețiile hormonale modificate, moștenirea genetică, unele medicamente sau folosirea unor produse cosmetice și de make-up nepotrivite pentru pielea cu tendințe acneice.

„Evoluția de la microcomedoane până la leziuni de acnee se bazează pe sinergia mai multor factori. Primul și unul dintre cei mai importanți este hipercheratinizarea folicului pilos. În termeni populari, porul nu se mai curăță așa cum ar trebui. Apoi este hipersecreția de sebum, acel ulei produs de glandele sebacee din piele. Nu numai că este mult, dar are și o compoziție ușor diferită la persoanele care suferă de acnee sau au predispoziție către acnee față de cele fără. Urmează inflamația și proliferarea Cutibacterium acnes. Acesta este un microorganism care trăiește în mod normal pe pielea tuturor. La persoanele cu predispoziție către acnee, se hrănește cu trigliceridele din sebum, iar mediul anaerob, cu aer foarte puțin sau chiar fără aer din porul blocat, îi permite să se dezvolte foarte mult”adaugă medicul dermatolog.

Ce au de făcut tinerii cu acnee pentru a scăpa de această afecțiune și ce produse cosmetice sunt recomandate pentru îngrijirea pielii cu acnee adolescentină puteți afla din interviul realizat cu dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihai Lupu - Medic specialist dermato-venerologie
Dr. Mihai Lupu este Medic Specialist Dermato-venerologie și Estetică Medicală și Doctor în Științe Medicale în cadrul Primoderm. Educație și pregătire Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București Rezidențiat ...
citește mai mult