Majoritatea legumelor au beneficii deja cunoscute pentru sănătate, dar unele dintre ele au super-puteri. Află care sunt super-legumele cu super-puteri.
Legumă este un termen culinar generic care desemnează orice parte a unei plante consumată uzual de oameni ca hrană, fiind o plantă cultivată sau necultivată care este cunoscută și apreciată de cultura populației locale, dar nu face parte din următoarele categorii culinare: cereale, fructe, ierburi sau mirodenii. Aceste plante fiind apreciate datorită conținutului lor în substanțe nutritive ca hidrocarbonate, proteine, grăsimi vegetale, vitamine, substanțe minerale, uleiuri eterice, acestea din urmă având rol important în digestie.
Legumele nu trebuie confundate cu leguminoasele. Din această familie fac parte numeroase specii de plante comestibile, precum: fasole, mazăre, soia, năut, roșcove, arahide etc.
Află care sunt super-legumele cu super-puteri
- Sfecla este un super-aliment, bogat în vitamine și minerale, fibre și nitrați care ajută la reglarea circulației sanguine.
- Frunzele de sfeclă sunt bogate în vitamina K, se pot consuma sote, piure sau chiar sub formă de supă.
- Microverdețurile, sub formă de germeni de grâu, varză, kale sunt o sursă bogată de nutrienți și pot fi adăugate în salate și sendvișuri.
- Sparanghelul este bogat în acid folic și vitamina B și ajută la reglarea tensiunii arteriale. Se poate consuma crud, puțin sotat sau înmuiat ușor la abur.
- Spanacul este un luptător cunoscut împotriva diabetului de tip 2, bogat în vitamina C, D și K.
- Varza kale este bogată în beta caroten și vitamina C și K și ajută la consolidarea sistemului osos.
- Mazărea congelată este bogată în fibre, îmbunătățește digestia și ajută la reglarea colesterolului.
- Ardeiul roșu are un conținut ridicat de vitamina C, mai precis conține jumătate din doza zilnică recomandată.
- Broccoli este una din legumele de top în ceea ce privește cantitatea de vitamine și minerale, care poate preveni riscul de cancer.
Clasificarea legumelor
Legumele pot fi clasificate după o serie de criterii:
- Legume de câmp care se cultivă pe ogor sub cerul liber.
- Legume de seră
- Legume după partea folosită ca rădăcina, frunzele, sau alte părți ale plantei
- Legume după familia din care face planta parte