Cu toții ne-am confruntat la un moment dat în viață cu dureri de spate. Acestea au fost cauzate fie de poziția vicioasă la birou, fie de anumite exerciții fizice, fie de anumite mișcări bruște. Există și dureri de spate pe fondul înaintării în vârstă, dar și dureri de spate cauzate de timpul prea lung petrecut la volan. Durerile de spate pot trece după renunțarea la obiceiul care le-a provocat, după un analgezic sau câteva exerciții de stretching. Există însă și situații când durerile de spate pot fi îngrijorătoare.
„Nu la orice durere de spate trebuie să mergem la doctor. În decursul vieții, majoritatea oamenilor au probleme cu coloana vertebrală. Marea majoritate a acestor probleme sunt minore. Nu înseamnă că la orice junghi de la coloana vertebrală, mergem la doctor, facem RMN și ne operăm. Nici vorbă de așa ceva.
Cazurile serioase sunt puține raportate la numărul total de afecțiuni și de simptome dureroase. Deci ajung la operație doar o proporție mică de pacienți. În ceea ce privește coloana vertebrală, îngrijorarea vine în momentul în care durerea persistă. De asemenea, e îngrijorător dacă durerea din zona cervicală radiază în membrele superioare. La fel, ar trebui să ne îngrijorăm dacă durerea din zona toracică și lombară radiază către membrele inferioare. Toate acestea înseamnă că există o compresie pe elementele nervoase, pe măduvă și pe nervii care ies din măduvă. Compresia îndelungată poate să ducă la lezarea elementelor nervoase, cu risc de pareză.
Deci trebuie să ne îngrijorăm dacă apar dureri și parestezii (amorțeli). Situația devine o urgență dacă pacientul are un deficit motor, adică nu-și mai folosește bine o mână sau un picior” ne-a declarat în CSID.RO Live dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirugie, Șef Secția Neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR.