Coronavirusul este o realitate care încă ne influenţează enorm vieţile. Am invitat-o alături de noi pe Alina Iliescu, psihanalist, să explice pe înţelesul tuturor impactul pe care îl are această situaţie creată de pandemie asupra psihicului nostru.
Specialiştii susţin că în situaţii de criză, echilibrul psihic este primul afectat. În astfel de momente, creierul trece într-un regim primitiv de reacţie imediată la orice ameninţare. Alina Iliescu ne-a explicat în interviu ce se întâmplă în creierul nostru , ce transformări au avut loc în psihicul nostru şi care au fost reacţiile cu care s-au confruntat unii dintre noi.
Pandemia ne-a făcut să trecem prin nenumărate stări: de teamă pentru viaţa noastră, incertitudini pentru viitor, teama de a intra în contact social şi în fruntea tuturor: toate emoţiile ce au izvorât din izolarea socială. Psihanalistul ne-a povestit care au fost urmele lăsate de toate acestea, dar şi ce putem face pentru a trece peste această perioadă cu bine.
Sănătatea mintală este aceea care ne ajută să rezistăm în perioade de criză, dar să şi supravieţuim acesteia. Este important s ne păstrăm echilibrul psihic şi să nu cădem pradă deznădejdii, pentru că acesta este primul pas spre depresie şi anxietate. Alina Iliescu a explicat cum ne putem echilibra felul de a gândi, cum alungăm panicile şi temerile. Altfel, toate aceste crize majore vor avea un impact major nu doar asupra echilibrului psihic, ci şi asupra sănătăţii fizice, fiind ştiut faptul că o perioadă îndelungată de stres poate duce la boli fizice în corp.
Este important să ne păstrăm calmul, echilibrul psihic, să gândim pozitiv şi, astfel, putem trece peste orice obstacol. Însă, acestea nu apar atât de uşor la o persoană care nu are încredere în ea. Psihanalistul ne-a explicat mecanismul interior ce se declanşează în astfel de cazuri.