Alina Tanasă a renunțat, printre altele, și la gluten din cauza unei boli autoimune. Și ne-a povestit în emisiunea Ce se întâmplă doctore Live care au fost motivele pentru care a făcut acest lucru.
Alina Tanasă a renunțat la gluten acum 2 ani. Recunoaște că este foarte dificil să renunți la gluten 100%, așa cum este și renunțarea la zahăr. Însă a făcut acest lucru deoarece suferă de tiroidită Hashimoto, una dinre cele mai comune boli autoimune. Iar glutenul aduce inflamație în corp, un lucru de care organismul nu are nevoie, mai ales într-o astfel de situație. Alina Tanasă ne-a spus că atunci când nu mănâncă o perioadă îndelungată gluten, atunci când își face analizele observă că numărul hormonilor TSH scade, ceea ce este o dovadă că ei personal îi priește alimentația fără gluten.
Este nevoie de răbdare după renunțarea la gluten. Efectele se văd în timp, nu imediat, a doua zi după ce ai renunțat la gluten. Acesta se elimină din corp abia după 6 luni în care nu l-ai mai consumat. Și nu este nevoie doar de renunțarea la alimentația ce conține gluten, ci și anumite creme îl au în compoziție. Pentru că este ca un lipici ce ține compoziția legată.
Alina Tanasă a explicat că și atunci când ții o dietă lichidă și faci clisme observi că elimini gluten, chiar dacă tu nu mănânci nimic. Explicația constă în faptul că glutenul stă lipit de intestine ani de zile.
Pizza este cel mai greu de înlocuit. Însă pastele de grâu sunt ușor de înlocuit cu paste de năut, paste de mazăre, cartofi dulci și alte tipuri de făină. Este important să citim etichetele pentru a depista sursele de gluten ascuns.